Linkovi

Powell: Irak je posjedovao kemijsko i biološko naoružanje (8/6/03) - 2003-06-08


Visoki dužnosnici Bijele kuće odbacili su kritike da je vlada, neposredno pred rat s Irakom, prenaglašavala značaj dokaza o navodnom iračkom posjedovanju oružja za masovno uništavanje. Opasnost od takvog naoružanja bila je glavni razlog za intervenciju protiv režima Saddama Husseina.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je u intervjuu za televizijsku mrežu Fox da ostaje pri tvrdnji da je Irak posjedovao kemijsko i biološko naoružanje. Gospodin Powell je izjavio da obavještajne analize nisu bile mijenjane “po potrebi”, kako bi se ojačali argumenti za odlazak u rat.

Predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice izjavila je za televizijsku kuću NBC da će potraga za kemijskim i biološkim oružjem u Iraku potrajati. Ona je izrazila uvjerenja da će se to oružje pronaći.

Nekoliko članova Kongresa zatražilo je pokretanje istrage kako bi se ustanovilo jesu li obavještajni podaci bili “prekrajani”, kako bi se opravdala vojna akcija u Iraku.

******

Jedan od savjetnika britanskog premijera Tonyja Blaira izjavio je da vlada treba pažljivije analizirati obavještajne materijale. Ova izjava dolazi nakon kritika da se manipuliralo obavještajnim analizama o iračkom kemijskom i biološkom oružju, kako bi se opravdala intervencija u toj zemlji.

Savjetnik premijera Blaira za komunikacije, Alastair Campbell naložio je čelniku obavještajnih službi da pooštri kriterije za javno korištenje obavještajnih podataka.

Nedavno je, inače, otkriveno da su neke obavještajne informacije, koje su opravdale britansku oštro poziciju prema režimu Saddama Husseina, uzimane iz javnih izvora informiranja. Informacije su, među ostalim, uzimane i iz studentskih postdiplomskih radnji.

Britanski obavještajni dužnosnici - izvješćuje BBC - posebno su sumnjičavi prema tvrdnji, koja se čula proteklih mjeseci, da Irak navodno "može upotrijebiti kemijsko i biološko naoružanje u roku od 45 minuta."

******

Međunarodni inspektori za naoružanje, koji su se nedavno vratili u Irak, pretražuju skladišta glavne iračke nuklearne centrale, koja je bila poharana neposredno nakon prestanka ratnih operacija. Kako iz Bagdada javlja Greg La Motte, ekipa inspektora Ujedinjenih naroda vratila se u nuklearnu centralu al-Tuwaitha u zaštitnim odijelima. Njihov je cilj ustanoviti opljačkanu količinu obogaćenog urana, te je li došlo do kontaminacije radio-aktivnim materijalom.

U spremištima ove centrale, koja je bila i znanstveno-istraživačka ustanova bilo je pohranjeno pet stotina tona prirodnog urana te dvije tone nisko-obogaćenog urana. Centrala se nalazi oko 20 kilometara jugoistočno od Bagdada.

Po završetku rata, nakon raspada režima Saddama Husseina, nuklearna je centrala opljačkana. Radio-aktivni materijal, pohranjen u bačvama prodavan je na građanima za dva dolara po bačvi. Strahuje se da su stanovnici okolnih sela otrovani, jer su mnogi koristili ove bačve za spremanje pitke vode. Američka vojska sada otkupljuje bačve za tri dolara po komadu. Oko stotinu je vraćeno vlastima. Jedan vojni dužnosnik rekao je da nedostaje oko 20 posto uskladištenog urana.

Međunarodni inspektori će u Iraku boraviti oko dva tjedna, a zadatak im je ograničen na centralu al-Tuwaitha. Inspektori Ujedinjenih naroda nemaju ovlasti da traže oružje za masovno uništavanje, kao što je to bio slučaj proteklih godina.

XS
SM
MD
LG