Linkovi

Američka i britanska vlada nisu manipulirale obavještajnim podacima (5/6/03) - 2003-06-05


Američki i britanski dužnosnici tvrde kako njihove vlade nisu manipulirale obajveštajnim podacima o oružjima za masovno uništavanje u Iraku kako bi tako opravdale napad na tu zemlju. Viši dužnosnici američkog Državnog tajništva i Ministarstva obrane kažu kako obavještajni analitičari nisu nikad bili primoravani da izmjene neku informaciju kako bi ona potkrijepila optužbe Washingtona protiv režima Saddama Husseina.

U Londonu je vlada premijera Tonyja Blaira pod sličnim napadima. Gospodin Blair je izjavio pred Donjim domom Parlamenta da su izvješća kako je njegov ured prepravio ključni obavještajni materijal neistinita. Britanski oporbeni čelnik Ian Duncan Smith izjavio je pred Parlamentom jučer da sad više nitko ne vjeruje premijeru Blairu – što je izravna aluzija na nemogućnost koalicijskih vojnika da pronađu oružja za masovno uništavanje u Iraku. Inače, ovoj oporbeni političar je na početku podržao odluku premijera Blaira da krene u rat, a sad inzistira kako kredibilitet vlade počiva na tome da se raščiste optužbe vezane uz spomenuto obavještajo izvješće.

Danas predsjednik Bush posjećuje američko vojno zapovjedništvo u Katru kako bi se osobno zahvalio nekim od tisuću američkih vojnika koji se nalaze na dužnosti u Iraku. To je ujedno i posljednja postaja predsjednika na tjedan dana dugom putu po Europi i Bliskom istoku. Javlja Paula Wolfson.

Radi se o prigodi kakve – kako se čini – predsjednik naviše voli. Obratit će se vojnicima kao njihov vrhovni zapovjednik. Predsjednik Bush se već susretao na američkom tlu s vojnicima, mornarima, zrakoplovcima i marincima koji su se borili u iračkom ratu. Danas će se zahvaliti onima koji se još uvijek bore kako bi očuvali mir u onom što je predsjednik opisao kao 'vrlo opasno mjesto'.

Predsjednikov dan će započeti susretom s američkim administratorom u Iraku Paulom Bremerom na kojem će biti nazočan i Tommy Franks, koji zapovijeda svim američkim snagama u Iraku. Međutim, emocionalni vrhunac predsjednikova kratkog boravka u Katru bit će govor u logoru As Sayliyah, sjedištu američkog Središnjeg zapovjedništva. Ovim predsjednikovim govorom bit će okončana i predsjednikova turneja na kojoj je posjetio šest zemalja, uključujući i sudjelovanje na summitu G-8 u Francuskoj i dva dana intenzivne bliskoistočne diplomacije u Egiptu i Jordanu.

I dok je predsjednik skoro tjedan dana izvan zemlje, jedno novo ispitivanja javnog mnijenja u Sjedinjenim Državama pokazuje kako je relativno vrlo mali broj Amerikanaca zabrinut zbog toga što koalicijske snage u Iraku nisu pronašle zabranjena oružja skoro osam tjedana nakon pada režima Saddama Husseina. Prema istraživanju Gallupova instituta 62 posto Amerikanaca vjeruje da su informacije o navodnom iračkom oružju za masovno uništavanje bile netočne. Međutim, polovica iz ove skupine smatra da je administracija predsjednika Busha vjerovala da su te informacije točne. Gotovo jedna trećina smatra da je administracija namjerno navela javnost na krive zaključke. Ista anketa pokazuje da čak 70 psoto Amerikanaca vjeruje da se stvari u Iraku odvijaju kako treba.

XS
SM
MD
LG