Linkovi

Školovanje putem Interneta (5/6/03) - 2003-06-04


Madeline Nelson iz gradića Steubenvillea, u Ohiu, učenica je trećeg razreda osnovne škole, ali je svoju učiteljicu od jeseni, kada je započela školska godina, vidjela samo nekoliko puta. Domaće zadaće ima svaki dan, uključujući i lektire, kao i posebne zadatke, - njoj najdraže, - iz likovne umjetnosti. Svoje zadaće Madeline dobiva preko kompjutera, iz svoje škole, nazvane Virtualna Akademija Ohija, koju pohađa, zajedno sa sedmogodišnjom sestrom i petogodišnjim bratom, sjedeći za stolom obiteljske blagovaonice.

Ona je jedna od desetina tisuća djece koja svoje obrazovanje stječu kod kuće. No, tradicionalno obrazovanje kod kuće do sada je značilo da bi poduku i kontrolu učenja provodila majka, ponekad i otac. Madelinina majka, međutim, bez obzira na fakultetsko obrazovanje, nije bila sigurna da svojoj djeci može pružiti sve što bi naučila u školi. Tako ih je upisala u Virtualnu Akademiju, koja postoji samo u kibernetskom prostoru. Ova je ustanova javna škola, što znači da se financira društvenim sredstvima, te da provodi nastavu obuhvaćajući svo gradivo propisano državnim standardima za određeni uzrast djece.

Upisom u tu školu dijete dobiva svoj program učenja, zadano gradivo, te raspored u kojemu nastavu pohađa preko kompjutera. Dijete ima i svoju učiteljicu ili učitelja, s kojim je u vezi pomoću kompjutera, telefona, a nekoliko puta godišnje i u izravnom susretu. ... Premda već postoji priličan broj "online" fakulteta, a mnogi koledži i srednje škole nude određeni dio nastave preko Interneta, "online" obrazovanje se tek počinje širiti u osnovno obrazovanje. U čitavoj Americi postoji jedva dvadesetak virtuelnih osnovnih škola, od kojih su neke u vrlo rijetko naseljenim područjima gdje tradicionalne škole ne bi, zbog velikih udaljenosti, uspjele okupiti učenike, poput, recimo, Aljaske.

Očekuje se, međutim, da će u slijedećih pet godina osnovne škole u kibernetskom prostoru početi nicati kao gljive poslije kiše, jer je sve veći broj roditelja nezadovoljan konvencionalnim školama. Stručnjaci doduše imaju o tome podvojena mišljenja. Mnogi kažu kako je ono što u potpunosti zadovoljava u visokom školstvu, sve manje prihvatljivo što je učenik mlađi. Oni upozoravaju da je osnovno školovanje podjednako društvena koliko i obrazovna aktivnost, te da djeca koja prate nastavu pomoću kompjutera možda dobivaju u znanju, ali gube u socijalizaciji.

XS
SM
MD
LG