Linkovi

Nova konsolidacija američkog medijskog prostora (5/6/03) - 2003-06-03


Savezno povjerenstvo za komunikacije u ponedjeljak je “olabavilo” zakonska ograničenja koje se odnose na vlasništvo nad televizijskim i radio postojama odnosno dnevnim listovima. Očekuje se da će ova promjena dovesti do još veće koncentracije američkih medija.

Cilj 28-godina starih odredbi, koje su jučer promijenjene, bio je spriječiti informacijski monopol na lokalnoj i nacionalnoj razini. Primjerice, do sada je bilo je zabranjeno da dnevni list u gradu u kojem izlazi kupi lokalnu televizijsku ili radio postaju. Na nacionalnoj razini postojalo je ograničenje koje se odnosilo na četiri nacionalne televizijske mreže, koliko lokalnih televizijskih postaja smiju imati u svom vlasništvu.

Sinoć izglasane promjene uvelike ublažavaju ova ograničenja. Članovi Saveznog povjerenstva za komunikacije su tri predstavnika Republikanske i dva predstavnika Demokratske stranke. Republikanci su glasali za promjene, demokrati protiv njih – promjene su, prema tome, prošle zbog toga što je rezultat bio 3:2.

Zbog čega je uopće bilo potrebno mijenjanje ovih zakonskih odredbi?

Republikanci žele da opstanu ekonomski uspješni mediji

Republikanci tvrde da su zakoni o regulaciji medija prestari, te da ignoriraju činjenicu da se u posljednjih 30 godina dogodila prava medijska revolucija – piše Washington Post. Za razliku od sedamdesetih godina, kada su Amerikanci u pravilu na televiziji mogli gladati četiri ili pet programa, danas imaju izbor od više stotina kablovskih kanala, a tu je i satelitska televizija te internet.

Takvo promijeno stanje trebalo je prikladnije regulirati, te stvoriti konkurentniji sustav, u kom će opstati najbolji i ekonomski najneovisniji – odnosno, oni koji nude najbolji medijski sadržaj. Glavni zastupnik ovog gledišta bio je čelnik Povjerenstva za komunikacije, Michael Powell, inače sin državnog tajnika Colina Powella.

Demokrate brine monopolizacija medijskog prostora

To su tvrdili republikanci, iako ne svi. Na Capitol hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, ima republikanaca koji su se pridružili demokratima u kritici ovih zakonskih promjena, tvrdeći da – kako izvještava bostonski dnevnik Christian Science Monitor – “ovom promjenom počinje nov val konsolidacije ionako već vrlo koncentriranih medija”. Demokrate, a i mnoge organizacije koje štite interese potrošača, brine da će “veći progutati manje”, da će – nakon ovih promjena - nestati lokalni i neovisni listovi, radio postaje te preostale neovisne televizijske postaje koje su se uspjele oduprijeti nacionalnim konglomeratima.

“Nije toliko važno da imate stotine medijskih opcija, ako je sadržaj, odnosno ‘pogled na svijet’ koji vam se nudi - uglavnom isti”, rekao je Jonathan Adelstein, član Povjerenstva za komunikacije koji se protivi novoj regulaciji. Nove zakonske odredbe o vlasništvu medija – objašnjava današnji New York Times - nisu inače sinoćnjim glasovanjem postale “nedodirljive”. Njima tek predstoje vrlo izgledni “pravosudni” izazovi – gdje će se u parnicama trebati dokazati da konsolidacija medija neće ugroziti pluralizam informativnog prostora, jednog od stožera demokratskog sustava.

Nova medijska situacija u 'gradu srednje veličine'

Što promjene znače u konkretnom smislu? Od stotina odredbi koje detaljno reguliraju medijski prostor Washington Post navodi primjer grada srednje veličine, koji ima između četiri i osam lokalnih televizijskih postaja. Jedna medijska korporacija od sada će smjeti posjedovati jedan lokalni dnevni list, jednu televizijsku stanicu te polovicu lokalnih radio postaja. Ako posjeduje lokalni dnevnik i sve radio postaje, ta medijska kuća neće smjeti imati televizijsku stanicu. Ako pak u vlasništvu ima dvije lokalne televizijske postaje i dopušteni dio radio stanica, onda ta medijska kuća neće smjeti imati lokalni dnevnik.

XS
SM
MD
LG