Linkovi

Najskuplji automobili - sve popularniji (3/6/03) - 2003-06-02


Posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo povećane prodaje osobnih vozila i kamiona na američkom tržištu koja je nastala kao rezultat mnogih prodajnih stimulacija; od raznih gotovinskih povrata, kupnje bez pologa, do niskih kamatnih stopa ili u nekim slučajevima – čak i beskamatnih kredita. Ovakve stimulativne mjere na određeni su način promijenile način razmišljanja kupaca novih automobila.

Kada se u industriji govori o sniženju cijene i drugim stimulativnim mjerama kojima se koriste američki auto-dealeri, većinom se govori o njihovoj negativnoj strani, odnosno koliko se njima zapravo smanjuje profit proizvođača. S druge strane tu je i pitanje što kupci automobila rade s ušteđenim novcem? Svoje stajalište o tome dao nam je direktor analize prodaje u tvrtki Ford George Pipas: "Umjesto da sačuvaju novac koji su uštedjeli, kupci ga ulažu u dodatnu opremu vozila! Ili se pak odlučuju na kupovinu skupljih modela."

Sve veća popularnost skupljih modela pokazuje i analiza tržišta koju je provela kompanija CNW Marketing Research. Danas se, više no ikada do sada, u prosjeku kupuju najskuplji automobili. Prosječna cijena novog vozila iznosi 28 tisuća dolara. Prije 6 mjeseci, prosječna cijena novog automobila na američkom tržištu iznosila je 21 tisuću.

"Tisuću dolara – dakle – porast od 7 tisuća dolara – ili jedne trećine, ostvaren je za svega pola godine!" – kaže predsjednik CNW Marketing Researcha Art Spinell. Ovim su možda mnogi iznenađeni, no kako ističe direktor prodajne analize u Fordu, George Pipas, ne i sami proizvođači: "Već dugo vremena, izdaci za kupnju novih automobila sačinjavaju oko četiri posto našeg bruto domaćeg proizvoda. Dakle, postoji jedna konstanta u pogledu toga koliko kupci troše na kupovinu novih automobila. Stoga nas ne čudi da, ukoliko im se ponudi mogućnost za uštedom, kupci ne stavljaju novac na banku, već posežu za dodatnom opremom ili za skupljim modelom."

Upravo ih iz ovih razloga, luksuzni automobili sve su popularniji. U odnosu na sva kupljena vozila, udio luksuznih je 9.2 posto, za prva četiri mjeseca ove godine - u usporedbi s 8.7 posto, koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. George Pipas misli da će se taj trend zadržati još neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG