Linkovi

NYT: 8 milijuna Amerikanaca neće imati nikakve koristi od smanjenja poreza (1/6/03) - 2003-06-01


Današnji New York Times donosi izvješće o jednoj novoj studiji - koju su priredile organizacije koje se protive smanjenju poreza koje je predsjednik Bush potpisao u srijedu - koja pokazuje da oko 8 milijuna američkih poreskih obveznika uglavnom s nižim primanjima neće imati nikakve koristi od ovog novog zakona. Republikanci tjednima tvrde da će od ovog smanjenja korist imati svi oni koji porez plaćaju.

Međutim, nova analiza pokazuje da neoženjene osobe niskih primanja i bez djece, koje k tome nemaju prihod od dividendi na dionice i profita od narasle vrijednosti neće dobiti ništa novim zakonom. Prošli tjedan – nastavlja New York Times – dvije organizacije su ustanovile da će 6 i pol milijuna američkih radnika koji primaju minimalne nadnice i imaju oko 12 milijuna djece, ostati bez četiristo dolara olakšica pri plaćanju poreza. Ove olakšice su odbačene u pregovorima koji su vođeni u posljednjem trenutku u Kongresu, a na kojima se odlučivalo koliko se treba smanjiti porez na dividende od dionica i uvećanje vrijednosti kapitala.

A kad smo već kod poreskih pitanja, vrijedi spomenuti i različite metode namicanja novaca za deficitne proračune praktički svih američkih saveznih država. O tome velik članak donosi jutrošnji Washington Post, koji, navodeći mišljenja stručnjaka, kaže da priličan broj saveznih država nije daleko od knjigovodstva tipa Enron - dakle, nije nezakonito, ali je prilično nategnuto u okvirima pozitivnih propisa. Recimo, izdvajanja za škole se knjiže u jednoj, a isplaćuju u drugoj godini. Ili se država zadužuje kako bi novce uložila, nadajući se da će taj kapital donijeti dovoljnu zaradu da plati kamatu zaduženja i još malo da pretekne za druge fondove. Jedine druge opcije koje stoje pred guvernerima saveznih država su - povećanje poreza ili ukidanje socijalnih programa koje nisu nimalo popularne.

XS
SM
MD
LG