Linkovi

Uhvaćen bombaš iz Atlante, u vrijeme Olimpijade, 1996. (1/6/03) - 2003-06-01


Američke vlasti su uhitile osobu osumnjičenu za bombaški napad tijekom Olimpijade u Atlanti, 1996. godine. Prema izvješću ministarstva pravosuđa, Eric Rudolph je uhvaćen jučer, u saveznoj državi Sjevernoj Carolini. U priopćenju ministra pravosuđa Johna Ashcrofta kaže se da je gospodin Rudolph najzloglasniji američki bjegunac na FBI-jevom popisu najtraženijih zločinaca.

Vjeruje se da je Eric Rudolph postavio bombu u naprtnjači u parku Centennial, u Atlanti, gdje se održavao koncert povodom održavanja Olimpijade, pri čemu je bila ubijena jedna, a ranjeno više od stotinu osoba. Sumnjiči ga se i za napad na jednu kliniku u kojoj su se vršili pobačaji, u Birminghamu, u Alabami - pri čemu je ubijen jedan policajac - te za napad na jedan klub u kojem su se okupljali homoseksualci.

Policija je tragala za Ericom Rudolphom u planinskom području Sjeverne Caroline još od 1998. godine. Vjeruje se, međutim, da je svih tih godina 36-godišnji bivši pripadnik vojnih snaga dobivao pomoć od simpatizera istog ideološkog, krajnje desničarskog uvjerenja. I za njega se predmnijeva da je sljedbenik supremacističke kršćanske vjerske skupine koja je fanatično protiv pobačaja, homoseksualnosti i Židova.

XS
SM
MD
LG