Linkovi

Irak prestao proizvoditi oružje za masovno uništavanje još 1991?  (2/6/03) - 2003-06-01


Jedan irački kemičar koji je radio na programu za masovno oružje kaže da je Irak prestao s proizvodnjom takvih oružja nakon Zaljevskog rata 1991. godine.

Irački kršćanin, Khalid Francis Thomas, diplomirao je kemiju 1986. godine na bagdadskom sveučilištu. No nedugo nakon toga bio je suočen s teškom odlukom koja mu je promjenila život. Režim Saddana Husseina, koji je tada vodio rat s Iranom, zatražio je od svih mladih muškaraca koji nisu na školovanju da se priključe oružanim snagama u ratu protiv Irana.

Međutim, budući da je Khalid Francis Thomas imao diplomu iz kemije, dobio je mogućnost izbora. "Tražili su najpametnije ljude iz svih područja. Bio sam upravo diplomirao i mogao sam birati – ili da idem u rat protiv Irana, što je bilo jako opasno – ili da se priključim znanstvenoj zajednici. Izabrao sam potonje."

Gospodin Thomas nije znao da će biti uključen u program proizvodnje oružja za masovno uništenje koji je – kako tvrdi američka vlada – bio aktivan u trenutku početka rata protiv Iraka, u ožujku. Američki dužnosnici ističu da je samo pitanje vremena kada će zabranjena oružja biti pronađena u Iraku. Oni tvrde da su već pronađeni pokretni laboratoriji koji su se mogli koristiti jedino za razvitak tih oružja.

No gospodin Thomas kaže – da koliko on zna – Irak nije raspolagao s takvim objektima niti oružjem. Kao dužnosnik koji je radio na programu bojnog plina V-X, Khalid Francis Thomas napominje da je još 1991. godine dobio naređenje da se prekine s analizama tog bojnog plina i prijeđe na analizu pesticida i herbicida. 1998. godine napustio je laboratorij u kojem je radio i posvetio se prodaji lovačkog oružja. No ove godine on i drugi znanstvenici pozvani su ponovno u laboratorij, a naređenja im je davao Amer al-Saadi, osoba zadužena za vezu s inspektorima Ujedinjenih naroda.

"Naredio nam je da ne razgovaramo s nikim izvan zemlje, a niti u diplomatskim objektima. Kazao je da je to izravno naređenje Saddama Husseina. Rečeno nam je da inzistiramo na nazočnosti tri svjedoka s iračke strane te da budemo intervjuirani u Iraku" - prisjeća se gospodin Thomas.

Amer al-Saadi predao se koalicijskim snagama u Iraku. Na dan predaje izjavio je za jednu arapsku televiziju da oružja za masovno uništenje neće biti pronađena jer je Irak odustao od tog programa 1991. godine. Američki dužnosnici u tu tvrdnju ne vjeruju.

Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da ispitivanje osoba poput Amera al-Saadija može biti odlučujuće za utvrđivanje sudbine oružja za masovno uništenje: "Možda ćemo moći točno utvrditi što se dogodilo. Sada smo u procesu ispitivanja. Moguće je da su Iračani odlučili uništiti oruže prije početka. Doznat ćemo više kad zaključimo ispitivanja."

Bivši irački kemičar Khalid Francis Thomas ustraje da on ne zna za bilo kakav program oružja masovnog uništenja nakon 1991. godine. No američki dužnosnici kažu da su takve tvrdnje čuli i ranije, te tvrde da će nastaviti s potragom jer čvrsto vjeruju da se zabranjena oružja nalaze negdje u Iraku.

XS
SM
MD
LG