Linkovi

Sutra razgovori Bush-Putin (31/5/03) - 2003-05-31


Predsjednik Bush trebao bi se u nedjelju sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Bit će to prvi sastanak dvojice čelnika otkako su se u američko-ruskim odnosima pojavile napetosti oko rata u Iraku. Neki analitičari kažu da će ovaj sastanak biti usmjeren na ublažavanje postojećih napetosti, dok drugi vjeruju da će prva točka dnevnog reda biti zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa.

Analitičari vjeruju da će razgovori Bush-Putin biti u velikoj mjeri simbolične prirode. Dvojica će se državnika sastati u St. Petersburgu, rodnom gradu gospodina Putina, koji upravo obilježava 300-tu obljetnicu postojanja. Prema riječima upućenih,taj će sastanak biti pokušaj da se unaprijede bilateralni odnosi, te da se odgovarajuća pažnja posveti drugim pitanjima od zajedničkog interesa. Anatol Lieven, stručnjak za američko-ruske odnose, koji je šest godina izvještavao iz Rusije za londonski "Times", kaže da Washington i Moskva dolaze na ove razgovore s različitim ciljevima. "Rusi žele poboljšati odnose s Washingtonom, nakon razilaženja oko rata u Iraku. To ne bi trebalo biti vrlo teško, jer američka administracija shvaća da Moskva nije željela tu krizu. Čak je nije ni pokušala iskoristiti. Samo je slijedila veći dio Europe i svijeta, kao i rusko javno mnijenje. S američke strane, sve važnije postaje pitanje ruske nuklearne trgovine s Iranom".

Andrew Kuchins je direktor programa za Rusiju i Euroaziju pri Carnegiejevoj Zakladi za međunarodni mir u Washingtonu. Gospodin Kuchins slaže se da bi se pitanje transfera ruske nuklearne tehnologije Iranu moglo naći na samom vrhu dnevnog reda, s obzirom da obje strane brine mogućnost da Teheran pokušava razviti oružje za masovno uništavanje. "Stavovi Sjedinjenih Država i Ruske Federacije po pitanju iranskog nuklearnog programa sve su sličniji. To znači da Moskva, poput Washingtona, postaje sve zabrinutija zbog najnovijih otkrića da bi iranski nuklearni objekti mogli biti upotrijebljeni za proizvodnju materijala za nuklearno oružje".

Anatol Lieven ističe da su predsjednik Bush i njegov ruski kolega Putin i dalje saveznici u ratu protiv al-Qaide i međunarodnog terorizma, što ih vjerojatno navodi da ostanu u dobrim odnosima. Međutim, predsjednik Putin je vrlo zabrinut zbog američkih pokušaja da se pokrenu istraživanja usmjerena na proizvodnju taktičkog nuklearnog oružja. "Ruse ovi planovi prilično brinu, pogotovo što se tiče razvoja manjeg nuklearnog oružja. Moskva nije baš zadovoljna ni američkim planovima o postavljanju proturaketnog štita, iako shvaća da to ne može nikako spriječiti".

Tijekom susreta u St. Petersburgu, predsjednik Bush i ruski čelnik Putin možda će razmijeniti dokumente o ratifikaciji Moskovskog sporazuma, kojim se predviđa smanjenje američkih i ruskih nuklearnih arsenala za dvije trećine do 2012. Moskovski su sporazum usvojila oba doma ruskog parlamenta, te američki Senat.

XS
SM
MD
LG