Linkovi

50. godišnjica uspona na Mount Everest (29/5/03) - 2003-05-29


U Nepalu se ovih dana obilježava pedeseta godišnjica osvajanja Mount Everesta, najvišeg planinskog vrha svijeta. Na njega su se prvi popeli novozelandski alpinist Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay, 29. svibnja 1953. godine. O pothvatu za Glas Amerike govori Edmund Hillary.

G. 1953, o Mount Everestu se još uvijek vrlo malo znalo. Primjerice, kaže gospodin Hillary, nije se znalo mogu li uopće ljudi na “vrhu svijeta” – preživjeti, jer radi se o osam tisuća osam stotina i pedeset metara nadmorske visine. "Nismo znali je li uopće moguće popeti se na Everest i ostati živ. Posebno nas je plašila ta psihološka barijera – da stignete do vrha i nakon toga kolabirate. Ta je mogućnost u našim mislima uvijek bila vrlo prisutna."

Ovo je slavni alpinist rekao u govoru u New Delhiju, prilikom obilježavanja 50. godišnjice osvajanja Mount Everesta. Sir Edmund Hillary, – koji je nakon svog pothvata u Britaniji dobio plemićku titulu –, i Nepalac Tenzing Norgay otvorili su put drugim alpinistima. Na Everest se u prošlih pola stoljeća popelo više od tisuću i dvjesto planinara.

U svibnju 1953, njih su dvojica bili dio veće britanske alpinističke ekipe. Dvojica njihovih kolega, samo dan ranije, stigli su gotovo do samog vrha planine, ali su se morali vratiti zbog toga što im je prestala raditi oprema za kisik. Edmund Hillary i Tenzing Norgay krenuli su sljedećeg dana, rano ujutro. Nakon par sati penjanja od vrha ih je dijelila jedino 12 metara visoka stijena.

"Uspio sam uspuzati do vrha te stijene i ubrzo mi se pridružio Tenzing. Nastavili smo puzati uz njezin greben, i nakon izvjesnog vremena shvatili smo da se nalazimo na vrhu Everesta, i da se ispod nas nalazi čitav svijet" - opisuje uspon Edmund Hillary.

Dvojica su se alpinista zagrlila, a ostavili su na vrhu i neke sitnice, kao uspomenu na prvi uspješni uspon na Everest. Edmund Hillary je fotografirao Tenzinga Norgaya. Uspješno su se spustili do logora, a nakon toga njihov se život u potpunosti promijenio.

Hillary je u svom govoru u New Delhiju, prilikom proslave 50. godišnjice uspona, rekao da su za uspjeh pothvata možda bile najvažnije dobre vremenske prilike. “Ako je vrijeme loše, na Everest se vjerojatno nitko ne može popeti. Ako je dobro, i ako ste u dobroj kondiciji, onda do njega možete doći” – smatra ovaj proslavljeni planinar.

Stephen Venables, autor nekoliko knjiga o osvajanju Mount Everesta, kaže da su Edmund Hillary i Tenzing Norgay bili izvrsni alpinisti. No, njihov je uspjeh također posljedica prijašnjih, neuspjelih pothvata na “krovu svijeta”: "Kao i u mnogim sličnim pothvatima, nove generacije uče od prijašnjih. G. 1953, na Everest se penjala velika ekipa, 12 planinara s mnogo lokalnih sherpa, Nepalaca koji su bili vodiči stranim planinarima. Uspjeh ovog pothvata je kombinacija niza čimbenika – akumuranog iskustva, bolje opreme, pogotovo dobre opreme za osiguranje kisika, ali također i vrlo dobre tjelesne kondicije samih alpinista."

Edmund Hillary i Tenzing Norgay godinama su odbijali reći tko je od njih dvojice prvi stigao na sam vrh. U svojoj auto-biografiji, objavljenoj 1986, – nakon smrti gospodina Norgaya –, Edmund Hillary je napisao da je on, prije svog nepalskog kolege, prvi stigao na “krov svijeta”. No, ova činjenica, sama po sebi, nema velikog značaja, jer niti jedan od nas ne bi došao do vrha bez pomoći svog kolege – rekao je na proslavi 50. godišnjice uspona Sir Edmund Hillary.

XS
SM
MD
LG