Linkovi

Estrogenom protiv boli (30/05/03) - 2003-05-29


Ona ode kod zubara gdje joj izvade zub, potom se odveze kući, napravi večeru za čitavu obitelj, opere rublje i pomaže djeci s domaćom zadaćom; njemu izvade zub i čitav mu se svijet skrši sve dok, slijedeći dan, ne umine bol. Opis je karikiran, ali, kako potvrđuju znanstvenici, potpuno zasnovan na fiziološkim činjenicama.

Žene, - premda stoljećima smatrane slabijim spolom -, mnogo bolje od muškaraca podnose bol, u najmanju ruku u određenim razdobljima svog života. Njihovo tajno oružje protiv bola je - estrogen! Hormon, - koji jajnici proizvode u velikoj količini tijekom plodnih godina žene, a, u mnogo manjoj mjeri, nakon toga -, očituje se ne samo na reproduktivne funkcije žene, nego i na mnoge druge fiziološke sustave - između ostalog i na centre za bol u mozgu.

Prema Jon-Karu Zubieti, neuroznanstveniku Sveučilišta Michigan, estrogen povećava dostupnost endorfina, spoja u mozgu koji, - baš poput svog srodnika morfija -, smanjuje osjet boli. Upravo u životnim situacijama u kojima žene trebaju biti najviše oboružane protiv bolova, - recimo, porod -, koncentracija estrogena u krvi skokovito poraste, te tako potakne i stvaranje velike količine endorfina. Odgovarajuće tome, kada razina estrogena u krvi drastično splašnjava, s približavanjem menopauze, žene postaju mnogo osjetljivije na bol nego što su bile ranije.

Što se muškaraca tiče, hormon testosteron, kako pokazuju istraživanja, nema nikakve veze s mehanizmima boli, pa tako ne pruža odgovarajuću zaštitu.

XS
SM
MD
LG