Linkovi

Granić: Nadoknadit ćemo stanarska prava svim srpskim izbjeglicama koje se žele vratiti (28/5/03) - 2003-05-27


Izgubljena stanarska prava bit će nadoknađena svim srpskim izbjeglicama koje se žele vratiti u Hrvatsku.

Svim srpskim izbjeglicama bez obzira da li su živjele na područjima od posebne državne skrbi ili u drugim dijelovima zemlje kompenzirat će se stanarska prava izgubljena 1996. davanjem alternativnog smještaja. "Vlada će zbrinuti sve izbjeglice srpske nacionalnosti koji se žele vratiti i ostati živjeti u Hrvatskoj" - izjavio je za Glas Amerike potpredsjednik Vlade Goran Granić. Dodao je da izgubljena stanarska prava neće biti prepreka za povratak.

"Vjerojatno ćemo vec do kraja lipnja donijeti odgovorarajuće propise koji će regulirati to područje. Propise o načinu osiguranja stambenog zbrinjavanja za osobe koje su imale stanarsko pravo, žele se vratiti u Hrvatsku a nisu živjeli na područjima od posebne drzavne skrbi" - rekao je Granić.

Prema novim propisima, sve srpske izbjeglice koje su prije sedam godina izgubile stanarsko pravo, vlada će socijalno zbrinuti, osiguravajući im alternativni smještaj. Potpredsjednik Vlade kazao je da će im se dati stanovi u kojima će imati status "zaštićenih stanara", a bit će im dana i mogućnost otkupa.

OESS procjenjuje da je u sedam većih hrvatskih gradova stanarsko pravo izgubilo oko 24 tisuće ljudi.

Za međunarodnu zajednicu povrat imovine i nadoknada izgubljenih stanarskih prava ključan su uvjet za povratak izbjeglih Srba. Od Hrvatske se očekuje da rješenjem tih problema opravda aplikaciju za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Proces povratka izbjeglica i povrata njihove imovine vlada premijera Ivice Račana namjerava zaključiti do kraja ove godine, za što je izdvojila 107 milijuna eura.

"Nama je cilj što prije staviti točku i kazati - ovu smo ratnu priču završili," rekao je Granić.

Od oko 300 tisuca Srba koji su početkom rata izbjegli iz Hrvatske vratila se samo trećina, a jos oko 30 tisuća izrazilo je želju za povratkom pod uvjetom da im se obnove srušene, vrate privremeno zaposjednute kuće ili komenziraju izgubljena stanarska prava.

Prema vladinim podacima od oko 20 tisuća srpskih kuća koje su dane na korištenje izbjeglim bosansko-hercegovačkim Hrvatima zauzeto je manje od šest tisuća. Goran Granić priznaje da unatoč prošlogodišnjoj vladinoj odluci o deložacijama, određen broj ljudi do svojih kuća ne može niti sa sudskim rješenjima. Kazao je da su prije povrat imovine blokirale lokalne vlasti ali da se od prvog mjeseca, kada je slučajeve preuzelo resorno ministarstvo na njih više ne može prebacivati krivnja.

"Vladinom odlukom srpske izbjeglice dobit će naknadu za vrijeme dok ne dođu u posjed svojih kuća" - rekao je potpredsjednik Vlade.

Dodao je da je "traumatizirano hrvatsko društvo, prolazeći u protekle tri i pol godine kroz katarzu, sazrelo" - što smatra vladinom zaslugom. "Povratak Srba u Hrvatskoj više nije političko pitanje. Nije važno da li ste Srbin ili Hrvat, prave promjene uskoro će biti isključivo ekonomski motivirane" - rekao je potpredsjednik Vlade.

XS
SM
MD
LG