Linkovi

Veza majke i čeda stvara se vrlo rano i to - glasom (27/5/03) - 2003-05-27


Čak i prije nego što smo se rodili, već smo poznali glas svoje majke i mogli ga raspoznati od drugih glasova. To je jedan od ključnih nalaza kanadskih i kineskih znanstvenika koji proučavaju razvitak djece. Njihovo istraživanje nagovješćuje da, dok smo još u maternici, naši mozgovi već uče obrasce govora i stvaraju osnovu za kasnije stjecanje znanja jezika.

Već su ranija istraživanja Barbare Kisilevsky, profesorice na Sveučilištu Queens, u Ontariju, koja je vodila zajedničko istraživanje psihologa njezinog sveučilišta s kolegama ginekolozima u Kini, pokazala da fetusi čuju zvukove već u dobi od 30 tjedana, te da, po rođenju, preferiraju glas majke.

Novo istraživanje pokazuje, međutim, da je glas majke fetusu poznat i najdraži još u vrijeme kada ga od poroda dijeli dosta tjedana. Isto tako, pokazalo se da taj fenomen nadilazi razlike u kulturama - jednaki su rezultati u mjerenju reakcije fetusa na glasove majke i drugih žena zabilježeni i u Kanadi i u Kini. Poznati glas majke izazivao je ubrzani rad srca, a nepoznati, neke druge žene, usporavanje broja otkucaja srca fetusa, nagovješćujući tako pažljivo slušanje nepoznatog glasa. Prema znanstvenicima, sadržaj onoga što se govori nije bitan, jer fetus prati karakteristike govora - boju i visinu glasa, ritam govora, te udisanje tijekom govora.

A, što je s očevima? Za sada se još ne zna prepoznaju li fetusi i njihove glasove. To će biti, kako najavljuje profesorica Kisilevsky, slijedeća faza istraživanja.

XS
SM
MD
LG