Linkovi

Demokrati kritiziraju način na koji se vodi rat protiv terorizma (27/5/03) - 2003-05-26


Političari iz Demokratske stranke sve češće kritiziraju predsjednika Georgea Busha zbog načina na koji vodi rat protiv globalnog terorizma. Zamjerke su pogotovo postale oštre nakon nedavnih terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji i Maroku. Predsjednika kritiziraju pogotovo demokrati koji se na izborima sljedeće godine žele natjecati za Bijelu kuću.

Kerry: Moramo biti još jači, inteligentniji i čvršći

Senator John Kerry, demokrat iz Massachusettsa, smatra da rat protiv al-Qaide i drugih terorističkih skupina treba voditi na drugačiji, kvalitetniji način: "Moramo biti još jači, inteligentniji i čvršći. Pogotovo, naša vanjska politika mora biti čvršća, kako bi osigurali suradnju drugih država – jer je upravo ona ključna ako želimo porazii teroriste."

John Kerry je jedan od devet demokrata koji se natječu za predsjedničku nominaciju stranke, na izborima u studenom sljedeće godine.

Graham: Rat u Afganistanu treba dotjerati do konačne pobjede

Kritike predsjednika Busha učestale su nakon prošlotjednih terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji i Maroku. U Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, poginulo je i osam Amerikanaca. Saudijski i američki dužnosnici smatraju da je za ovaj samoubilački napad odgovorna al-Qaida.

Kako bi demokrati postupili da oni “drže” Bijelu kuću? Ovo je pitanje postavljeno senatoru s Floride Bobu Grahamu, koji se također natječe za predsjedničku kandidaturu Demokratske stranke. "Rat u Afganistanu 'dotjerao' bih do konačne pobjede. Al-Qaidu smo u toj zemlji dobro načeli, gotovo uništili, ali smo ubrzo popustili – i sada se ona oporavila. To se dogodilo zbog toga što smo vojne i obavještajne efektive prebacili iz Afganistana u Irak. Također, upozorio bih Siriju da prestane pomagati neke od najopasnijih terorističkih organizacija, poput Hezbollaha. U protivnom Sjedinjene bi Držale trebale organizirati međunarodnu koaliciju koja bi okončala takvo sirijsko ponašanje – kao što smo to učinili u Afganistanu" - rekao je Bob Graham.

Bush: Potjera za ubojicama iz al-Qaide se nastavlja

Predsjednik Bush je nedavno govorio o naporima njegove vlade u ratu protiv terorizma. U borbi protiv al-Qaide postignut je znatan napredak – primjerice, prekinuti su izvori njezina financiranja, a teroristi više ne mogu u Iraku nabaviti oružje za masovno uništavanje. Međutim, rekao je američki predsjednik, teroristički napadi u Saudijskoj Arabiji pokazuju da se rat protiv terorizma nastavlja:

"Neprijatelji slobode ne sjede skrštenih ruku. Ali, ne sjedimo skrštenih ruku niti mi. Ono što smo poduzeli kako bi se obranili od terorizma bez presedana je u povijesti naše zemlje. Potjera za ubojicama iz al-Qaide se nastavlja – od Pakistana i Filipina pa sve do Roga Afrike. Do sada smo zarobili ili ubili gotovo polovicu najviših al-Qaidinih čelnika. Potjera će se nastaviti sve dok ne onesposobimo sve njih."

Roberts: Optuživati predsjednika za svaki napad u svijetu je kontra-produktivno i nisko

Vladu na Capitol Hillu brane republikanski senatori i kongresmeni. Senator Pat Roberts, predsjedatelj Odbora za obavještajne djelatnosti, izjavio je da demokrati ne bi trebali optuživati predsjednika države za baš svaki teroristički napad koji se dogodi u svijetu.

"Demokrati bi željeli da se za svaki bombaški napad, za bilo kakav teroristički čin, optuži osobno predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga. Mislim da je to kontra-produktivno, vrlo riskantno, a osim toga i vrlo nisko. To također nepovoljno djeluje na moral u našim obavještajnim službama, koje su do sada imale vrlo velike uspjehe u borbi protiv terorizma" - rekao je senator Roberts.

Bez obzira na kritike iz demokratskog tabora, većina Amerikanaca smatra da se predsjednik dobro nosi s izazovom globalnog terorizma. Međutim, predsjednički se izbori održavaju za 18 mjeseci, i teško je predvidjeti hoće li gospodin Bush i tada imati tako uvjerljivu podršku.

XS
SM
MD
LG