Linkovi

Summit G8 - prilika za popravljanje odnosa ili nova u nizu neugodnosti? (26/5/03) - 2003-05-26


1. lipnja, u francuskom turističkom središtu Evian počinje summit skupine G-8, na kojem će sudjelovati sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta i Rusija. Neki analitičari smatraju da će ovaj skup dati predsjedniku Bushu priliku za obnavljanje odnosa s vodećim europskim zemljama, koje su se protivile ratu u Iraku. Drugi pak vjeruju da su transatlantski odnosi tako narušeni da su se možda zauvijek promijenili.

Američko Državno tajništvo nada se da će summit u Evianu pomoći u ublažavanju napetosti između saveznika u ratu protiv Iraka i zemalja koje su se protivile toj vojnoj akciji. Drugi smatraju da bi ovaj summit skupine G-8 mogao biti najteži u proteklih nekoliko godina.

Lael Brainard bila je visoka dužnosnica za međunarodnu ekonomiju u administraciji predsjednika Clintona. Kako kaže, ne može se sjetiti summita skupine G-8 na kojem su vladale takve napetosti: "Mislim da se pred summit u Evianu postavlja pitanje – hoće li glavni sudionici summita, dakle predsjednik Bush, francuski predsjednik Chirac i drugi shvatiti ovaj skup kao važnu priliku da obnove narušene transatlantske odnose ili će ga doživjeti kao još jednu neugodnost."

Daalder: Euro-američki odnosi zauvijek su promijenjeni

Ivo Daalder, bivši direktor Odsjeka za europska pitanja pri Vijeću za nacionalnu sigurnost danas je vanjskopolitički stručnjak pri washingtonskom Institutu Brookings. Prema njegovom mišljenju, jaz između Sjedinjenih Država i Europe danas je tako dubok da su se transatlantske veze, skovane nakon drugog svjetskog rata, zauvijek promijenile:

"Koliko se taj jaz može još produbiti? Jako puno. Već je sada prilično dubok. No, mislim da će postati još znatno dublji. Došli smo do točke s koje se više ne možemo vratiti na odnose koji su vladali u proteklih pedeset godina. Američka vanjska politika više se neće formulirati kroz leću transatlantskih odnosa."

Gospodin Daalder kaže da mnogi Europljani misle da administracija predsjednika Busha zapravo nema ništa protiv razilaženja s europskim zemljama, kada su u pitanju rat i obnova Iraka. On smatra da Bijela kuća želi jasno pokazati da će oni koji na svjetskoj sceni budu pružali otpor Sjedinjenim Državama, za to platiti visoku cijenu:

"U Europi postoji percepcija da su europske zemlje mnoge 'rane' izazvane ratom u Iraku zapravo nanijele same sebi i da to Sjedinjene Države pozdravljaju. Neki čak vjeruju da su Sjedinjene Države dapače spremne zabosti nož u te rane i dodatno ih raskrvariti da bi se Europa počela raspadati. U tom bi slučaju, naime, Washington mogao birati svoje saveznike u skladu sa svojim potrebama u pojedinom trenutku."

Indyk: Washington shvaća da mu je potrebna pomoć prijatelja

Martin Indyk, bivši američki veleposlanik u Izraelu, danas je direktor Centra Saban za politiku prema Srednjem istoku. Gospodin Indyk smatra da će izjašnjavanje Rusije, Njemačke i Francuske u prilog ukidanja sankcija protiv Iraka u Vijeću sigurnosti pridonijeti poboljšanju atmosfere na summit u Evianu:

"Mislim da Washington počinje shvaćati da će nam trebati pomoć prijatelja, te da je summit skupine G-8 dobro mjesto za traženje takve pomoći. Naravno, Francuzi, Nijemci i Rusi žele sudjelovati u obnovi Iraka, vjerojatno ne u ulozi policajaca, već kroz ugovore koje bi dobile njihove kompanije."

Vjeruje se da će se čelnici na summitu, uz obnovu Iraka, usredotočiti na pitanja kao što su loše stanje svjetskog gospodarstva i borba protiv globalnog terorizma.

XS
SM
MD
LG