Linkovi

Američki marinci - prethodnica stranih turista? (25/5/03) - 2003-05-24


U Iraku, u blizini ruševina drevnog Babilona, nalazi se baza američkih marinaca. Dok vojni helikopteri patroliraju nebom, skupina američkih vojnika stigla je na ovu arheološku lokaciju kako bi iz prve ruke upoznala povijest iračkog naroda. Malo je toga sačuvano iz razdoblja prije 26 stoljeća, kada je babilonska država bila na vrhuncu svoje moći, a njeni viseći vrtovi bili su jedno od svjetskih čuda.

Njemački arheolozi su prije stotinjak godina vršili iskopavanja u Babilonu i prenijeli veći dio njegovog blaga u Berlin. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća režim Saddama Husseina je proveo restauraciju masivnih razmjera, rabeći modernu ciglu za rekonstrukciju Nabukodonosorove palače. Na nekim opekama mogu se pročitati i posebne posvete - u slavu bivšeg režima i njegova vođe. Turistički vodič Muna Mohammed Joahd Ali čita jednu od njih:

“'U vrijeme predsjednika Saddama Husseina, vođa Iraka i zaštitinik civilizacije obnovio je ovo mjesto koje je pripadalo Nabukodonosoru, vladaru Babilona u šestom stoljeću prije nove ere. Obnovljeno 1987. -1988.' - Međutim Saddam je u stvari oštetio civilizaciju. On je oštetio sve.”

Gospođa Ali kaže da se, za vrijeme vladavine Saddama Husseina, uvijek bojala razgovarati sa stranim posjetiteljima - u strahu da će reći nešto što se neće svidjeti autoritarnom režimu.

U obližnjoj predsjedničkoj palači sada je smješten stožer američkih marinaca. Američki vojnici čuvaju ruševine koje su bile meta pljačkaša neposredno po američkoj okupaciji.

Glasnogovrnik jedinice, dopukovnik Rick Long divi se povijesnim spomenicima. Ističe da će američka okupacija Babilona biti različita od svih dosadašnjih: "Od svih osvajača koji su ovdje bili: Grci, Alekandar Makedonski, Tursko carstvo, Džingis Kan… - nitko od njih nije vratio ovo mjesto Iračanima, a to je baš ono što mi namjeravamo učiniti.”

Gospođa Ali, turistički vodič, kaže da je u Babilonu nekad u miru zajedno živjelo sto tisuća ljudi iz cijelog antičkog svijeta. Ona želi da se duh tog vremena ponovo oživi: "Babilon je u antici bio poput Ujedinjenih naroda i nadam se da će tako biti i danas. Mi svi imamo iste korijene. Nadam se da će Iračani zaboraviti svoje pogreške i razmirice između Šiita i Sunita, što do sada nisu bili u stanju. Nadam se da ćemo u budućnosti svi živjeti zajedno, kao u drevnom Iraku.”

To je san gospođe Ali o kojem ona - za režima Saddama Husseina - nije smjela govoriti. Obitelj joj je još uvijek u strahu - suprug i otac upozorili su je da "bude oprezna, te da ne govori protiv Saddam Husseina jer bi se on mogao vratiti". Međutim Muna Mohammed Joahd Ali kaže da se više ne boji te da joj vizija svijetle budućnosti njezine zemlje daje snagu.

XS
SM
MD
LG