Linkovi

MMF izražava zabrinutost zbog sve većeg hrvatskog proračunskog manjka i zaduženosti (23/5/03) - 2003-05-23


Misija MMF-a zavrsila je analizu dosadasnje realizacije stand by aranzmana kojeg je u iznosu od 146 milijuna dolara pocetkom veljace odobrila Hrvatskoj. Sef misije Hans Flickenshield nacelno je zadovoljan makroekonomskim pokazateljima i mjerama kojima je vlada u prva tri mjeseca ove godine nastavila fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme.

Flickenshild je upozorio na rast deficita na tekucem racunu platne bilance, vecem uvozu od izvoza sto utjece na daljnji rast inozemnog duga. Kazao je da misija ocekuje smanjenje uvoza u prvom redu zbog mjera kojima je Hrvatska Narodna Banka pocetkom godine ogranicila rast kreditnih plasmana poslovnih banaka na 16 posto. Sredisnja banka tu je mjeru donijela kako bi onemogucila da se ponovi 2002. kada je rast kreditnih plasmana porastao za 30 posto a inozemni se dug povecao za 1,4 mlrd. dolara. Prema sluzbenim podacima na kraju ozujka vanjski je dug dosegao gotovo 17 mlrd. dolara.

MMF procjenjuje da ce se zbog usporenog uvoza deficit na tekucem racunu platne bilance smanjiti sa sadasnjih 6,9 na prihvatljivijih 5,5 posto BDP-a. "Deficit je," kazao je Flickenshild, " potrebno smanjiti na 4 do 3,5 posto BDP-a".

Dodao je da bi privatizacijski prihodi mogli biti veci od ocekivanih zbog cega bi se drzava mogla manje zaduzivati u inozemstvu. MMF procjenjuje da proracunski deficit nece biti veci od 5 posto BDP-a ako vlada ne popusti pritiscima da u predizbornom razdoblju poveca potrosnju. "Ali koja god vlada bude na vlasti 2004. godine morat ce ulagati daljnje napore da bi se budzetski deficit dodatno smanjio", rekao je Flickenshield. Dodao je da se ove godine ocekuje i usporavanje gospodarskog rasta na 4,2 BDP-a sto odgovara predvidjanjima sredisnje banke.

XS
SM
MD
LG