Linkovi

Sabor: Oporba protiv nuklearnih brodova u Jadranu (23/5/03) - 2003-05-23


Izmjenama Pomorskog zakonika, o kojima je jučer raspravljao Sabor, Vlada je preložila liberalizaciju režima ulaska stranih nuklearnih brodova u jadranske vode. Zakonskom izmjenom predlaže se da nuklearni brod može ući u Jadran, ako to odobri ministar obrane.

Opozicija se, međutim, žestoko usprotivila predloženoj liberalizaciji. HDZ-ovci su tvrdili da nema razvitka turizma na moru na kojem se turisti miješaju s nuklearnim brodovima. Prema HSLS-u, takva zakonska izmjena samo je kontinuitet u snishodljivosti i podilaženju sadašnje hrvatske vlasti međunarodnoj zajednici.

HSP-ovac Tonči Tadić smatra da o uplovljavanju takvih brodova u jadranske vode, ako se već dopusti, moraju odlučivati Sabor ili Vlada, a nipošto jedan čovjek u Vladi. Tadić je dodao: «Ne može ministar obrane sam donositi odluku o uplovljavanju nuklearnih nosača sa dva reaktora veličine Krškog ispred Rijeke ili ispred Dubrovnika.»

HSP-ovci su čak najavili inicijativu za osnivanje posebnog ministarstva za more, koje bi bilo zaduženo za zaštitu Jadrana. Zalažu se da se unutarnja plovidba po jadranskim teritorijalnim vodama omogući isključivo pod hrvatskom zastavom.

SDP-ovci su oporbene zastupnike podsjećali da slične liberalne propise o ulasku nuklearnih brodova u nacionalne vode imaju i druge turističke države, poput Italije, Španjolske, Francuske i Turske, te da to nije naudilo njihovom turizmu.

Zastupnici vladajuće koalicije složili su se, međutim, da ulazak nuklearnih brodova i brodova s opasnim teretom u jadranske vode treba jasnije regulirati propisima, obvezati vlasnike tih brodova na maksimalne sigurnosne mjere, te jasno utvrditi odgovornost brodara u slučaju ekoloških incidenata i propisati drastične kazne za one brodare koji na moru krše ekološke standarde. No, riječ je tek o prvom čitanju izmjena Pomorskog zakonika, a do drugog čitanja, u čemu se slažu vladajući zastupnici i oporba, valjalo bi donijeti jasnije propise o zaštiti jadranskih voda od opasnosti koje nosi ovakva vrsta brodova.

XS
SM
MD
LG