Linkovi

Kučan svjedočio na suđenju Miloševiću (22/5/03) - 2003-05-22


Bivši predsjednik u ulozi svjedoka u suđenju bivšem predsjedniku optuženom za ratne zločine: suočavanje Milana Kučana i Slobodana Miloševića nije donijelo ništa novoga ali je u haaškoj sudnici bilo zanimljivo.

U kongresu raspada Jugoslavije Milošević je prvi podizao glasački karton, ostali su ga slijedili, Slovenci su na čelu s Milanom Kučanom napustili partijski kongres, čiji je prekid odmah zatražio hrvatski predstavnik Ivica Račan. “Brutalno su nas nadglasali”, ustvrdio je svjedok na suđenju Miloševiću, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan dodavši da delegati, plješćući izlasku Slovenaca, “nisu ni shvaćali da je pljesak objavio raspad Jugoslavije”.

Milan Kučan pružio je uvid u djelovanje političkog vrha u zadnjim danima federacije. Dobili smo i tumačenje inertnosti međunarodne zajednice, Zapad nije htio kontrolirati raspad federacije procjenjujući da će primjer loše djelovati na raspad Sovjetskog saveza, ustvrdio je svjedok. Slovenski izbor nije bilo nasilno otcjepljenje, zemlja nije ni željela rat, niti ga je počela, odgovorio je svjedok na najinteresantnijem dijelu, protuispitivanju – kada je Milošević počeo optužbama.

Protuispitivanje je naime sadržavalo uobičajene Miloševićeve teze - neke su od njih opisane i dan ranije pri iskazu svjedoka – eksperta za propagandu, pa je tako optuženikovo mahanje tzv. «bijelom knjigom» JNA o zločinima slovenskih snaga nad JNA od sudskog Vijeća odbačeno kao dokaz radi svoje «propagandne naravi». Slovenija je naoružavala Hrvate, Bosance i kosovske Albance, insistirao je Milošević, izvlačeći papire.

Legalno smo pomagali međunarodno priznatim zemljama, odvraćao je svjedok, tumačeći kako se embargo na naoružanje nije odnosio na obrambene potrebe i o svim poslovima postoji uredna dokumentacija.

Milošević je, između ostaloga, podastro dokument u kome se Sloveniji za nabavku opreme garantira helikopterom, sve s potpisom Alije Izetbegovića. Kučan je na sve napade odgovarao smireno – očito da su se potvrdile informacije slovenskih medija da se za ovaj jednodnevni istup u ulozi svejdoka pripremao detaljno.

Naravno, unakrsno ispitivanje nije moglo proći bez Miloševićevih specijaliteta. "Slovenija je pomagala i naoružavala kosovske Albance," rekao je. "Nismo imali razloga za to", odgovorio je svjedok, da bi optuženi potom pomirljivo obrazložio kako Milan Kučan zaista nije zagovarao kosovski separatizam, ali su ga podržavali, rekao je Milošević «Janša i njegova kamarila». Isto tako, Slovenija je kriva za raspad koji su potpomagali Austrija, Njemačka i Vatikan, ustvrdio je optuženi za što je zavrijedio svjedokov komenta da je, «Slovenija po zakonima ostvarila svoje pravo na samoopredjeljenje».

XS
SM
MD
LG