Linkovi

Pitanja na koja smo već odgovorili... - 2003-05-22


Zanima me mogućnost bilo kakve financijeske potpore za postiplomski studij (MA) u SAD.

Karmela B. Matja

Odgovor: U post-diplomskim programima, raspoloživost financijske pomoći znatno se razlikuje, ovisno o sveučilištu i polju studija. Najveći dio financijske pomoći dolazi u obliku asistentskih poslova za studente. Općenito govoreći, u predmetima koji dobivaju sredstva za istraživanja od savezne vlade, kao što su fizika, medicina ili biologija, post-diplomski studenti često rade kao asistenti na istraživanjima. U društvenim znanostima, takvi su poslovi rjeđi. Studenti često rade i kao asistenti u nastavi, no tek u drugoj godini postdiplomskog studija i ako mogu pokazati da tečno govore engleski. Posao asistenta obično se organičava na 20 sati tjedno, no često sa sobom donosi i smanjenje, ili čak potpuno ukidanje školarine. Za financijsku pomoć treba se, naravno, prijaviti na vrijeme – poželjno je da to učinite u procesu podnošenja prijave za studij.

***

Našu slušateljicu Ivanu Tomičić zanima – postoji li mogućnost studiranja u Americi uz rad kojim bi plaćala školovanje.

Odgovor: Studenti koji dolaze na studij u Sjedinjenim Državama dobivaju studentsku vizu F-1. Ta im viza, između ostaloga, omogućuje da rade za vrijeme studija u okviru sveučilišta, međutim, samo do dvadeset sati tjedno, što je dovoljno za pokrivanje jednog dijela životnih troškova. S druge strane, tijekom ljetnih praznika i blagdana, kada nema nastave, student može raditi i puno radno vrijeme.

Nakon uspješno završene prve godine studija, student može raditi i izvan sveučilišta, ponovno, do 20 sati tjedno dok traje nastava, te puno radno vrijeme tijekom praznika. U slučaju nepredviđenih teških financijskih problema, kao što je gubitak stipendije, student može zatražiti dozvolu za rad izvan sveučilišta do godine dana. Studenti također mogu zatražiti radnu dozvolu za praksu u međunarodnim organizacijama, te za druge oblike prakse vezane uz njihovo polje studija. Po završetku studija, student može zatražiti radnu dozvolu za dodatnu praksu u trajanju do godine dana.

Podsjećamo još jednom da studenti mogu tražiti i druge oblike financiranja, uključujući povratne i bespovratne stipendije, te zajmove za studij. Korporacija za financiranje međunarodnog obrazovanja nudi zajmove za studij u inozemstvu na svojem web sajtu na adresi www.iefc.com. Minimalni zajam iznosi 1.000 dolara, a maksimalni – 45.000 dolara. Strani studenti koji se prijavljuju za ove zajmove moraju imati jamca koji je američki državljanin ili ima dozvolu stalnog boravka.

XS
SM
MD
LG