Linkovi

Balkanski prijelaz od 'stabilizacije' k 'pridruživanju' (21/5/03) - 2003-05-21


Europska komisija pripremila je za Solunski summit Unije i pet zemalja regije jugoistočne Europe prijedlog nove politike intenzivnijeg partnerstva kome je krajnji cilj ulazak zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Karta Europske unije neće biti kompletirana dok u nju ne uključimo države zapadnog Balkana, izjavio je povjerenik za vanjske poslove europske Komisije Chris Patten objavljujući nov pristup regiji.

U procesu stabilizacije i pridruživanja – koga se nitko, naravno ne odriče, držeći da je koncept upotrebljiv i daje rezultata – naglasak će se sve više stavljati, umjesto na dosadašnju "stabilizaciju" na "pridruživanje".

U tu je svrhu u Unijinu strategiju unesen pojam "europskog integracijskog partnerstva", što znači da su za Europsku uniju države regije partneri u zajedničkom poslu približavanja Uniji na način na koji su bili tretirani kandidati. Za njih će vrijediti i nova pravila igre, sve sličnija onima iz procesa proširivanja, iz čega slijedi da će pet zemalja regije, osim postojećeg programa pomoći CARDS, dobiti pristup i drugim razvojnim programima skrojenim za što efikasnije pripremanje za članstvo u Uniji.

Problem će predstavljati raspoloživa sredstva - ona su još uvijek manjkava za potrebe i pogotovo ambicije, tako da je u toku velika potraga za proračunskim rezervama. Komisija računa na dodatnih 200 milijuna eura, tokom iduće tri godine, dok je grčko Predjedništvo počelo tražiti suglasnost Unijinih članica da politiku prema Balkanu ojačaju s još 300 milijuna eura, koliko je pronađeno u budžetu Unije, a neće biti potrošeno.

Značajan je politički element i to da će se zemlje jugoistočne Europe uključiti u Unijin sustav dogovaranja zajedničke vanjske i sigurnosne politike tako da bi već od summita u Solunu iza svake predložene mjere, osim 15 članica Unije, pristupajućih zemalja, kandidata i država europskog ekonomskog prostora, stalo i pet balkanskih zemalja - prihvate li ponuđene zaključke kao svoj nacionalni interes. Time bi zajednička politika dobila sve značajke europske.

Od država regije i količine njihove političke volje da se demokratski i gospodarski reformiraju ovisiti će brzina integriranja, upozoravaju u Europskoj komisiji. Sve u svemu, riječ je o za EU značajnom iskoraku koje u svojoj biti znači i priznavanje kandidatskog statusa državama zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG