Linkovi

Britanci - dobri okupatori (20/5/03) - 2003-05-20


Bostonski «Christian Science Monitor» piše o sudjelovanju Britanije u obnovi Iraka. Kao okupacijska sila, Britanci u Irak donose neprocjenjivo iskustvo – piše bostonski dnevnik, podsjećajući da su godine «globalnog policijskog posla» učinile britanske vojnike sposobnima za najrazličitije operacije.

Dok u Bagdadu još uvijek vlada bezakonje, život u Basri, koju drže Britanci, normalizira se relativno brzo, jer su britanske snage već od početka uvele red. Iskustva u Irskoj, kažu Britanci, pomogla su britanskim snagama da postanu najbolje urbane mirovne snage u svijetu. Između ostaloga, Britanci su odavno shvatili da je izuzetno važno surađivati s lokalnim stanovništvom i zadobiti njihovo povjerenje. Amerikanci u Bagdadu su, kažu britanski vojnici, za tako nešto previše nervozni.

Iz «Christian Science Monitora» izdvajamo i napis pod naslovom «Zemlje jugoistočne Azije iskušavaju vlastite verzije kampanje «šoka i strahopoštovanja». Tijekom protekla dva tjedna, u toj su regiji propale inicijative za mir na Filipinima i u Indoneziji. Analitičari sada ukazuju da se najnoviji krug nasilja može pripisati – brzoj američkoj pobjedi u Iraku. I Indonezija i Filipini intenzivirali su vojne operacije protiv pobunjenika, jer su, kažu upućeni, svjesni da u kontekstu rata protiv terorizma, za takve poteze neće morati snositi nikakvu diplomatsku cijenu. Po uzoru na Sjedinjene Države, obje zemlje krenule su protiv pobunjenika s premoćnim snagama i nadaju se brzim pobjedama – piše «Monitor».

Iz najtiražnijeg američkog dnevnika «USA Today» izdvajamo članak o «iracionalnom strahovanju od SARS-a». Statističari su, naime, na temelju podataka iz razdoblja najjače epidemije ove bolesti, zaključili da javnost ne bi trebala imati posebnog razloga za strah – čak niti u zemljama najteže pogođenim SARS-om. Izgledi da će neki stanovnik Kine, najteže pogođene novom bolešću, umrijeti od SARS-a iznose, primjerice, 1 naprama 3 milijuna i otprilike su jednaki izgledu da će umrijeti od udara groma. Živite li u Singapuru, opasnost da ćete umrijeti od SARS-a nije ništa veća od opasnosti da ćete se utopiti. A živite li u Sjedinjenim Državama, smrti od SARS-a trebate se bojati pojednako kao i napada morskog psa – piše «USA Today».

XS
SM
MD
LG