Linkovi

Da bi došla do deviza, Sjeverna Koreja se odlučuje za klasični kriminal - 2003-05-20


U većini medija nedavno je objavljena vijest o navodnoj upletenosti Sjeverne Koreje u šverc drogom, povodom čega razgovaramo s Joshuom Kurlantzickim, urednikom za vanjsko-politička pitanja časopisa The New Republic.

David Borgida: Iz kojeg razloga ova tema do sada nije toliko zaokupirala javnost; koliko je to, u stvari, izazvao problem nuklearnog oružja?

Joshua Kurlantzick: Mislim da ovom slučaju nije posvećen ista razina pažnje koliko je to bilo po pitanju nuklearnog naoružanja, jer je opće poznato da se to događa posljednjih deset do 15 godina. Svaki put kad se tako nešto ponovi, neki slučaj ilegalne trgovine narkoticima u kojem sudjeluju sjevernokorejski diplomati, javnost se zainteresira, no ubrzo nakon toga vijest izblijedi, nestane. Međutim, sama pomisao da netko posjeduje nuklearno naoružanje i usput se bavi prodajom droge, kod ljudi izaziva zabrinutost i određenu dozu straha, jer je pitanje – kome se to oružje sve može prodati?

David Borgida: Zašto se zemlja poput Sjeverne Koreje uopće bavi krijumčarenjem?

Joshua Kurlantzick: Sam poticaj za ilegalnim trgovanjem, prema mom mišljenju, dolazi iz činjenice da je režim Sjeverne Koreje zapravo bankrotirao. Sad, kad to znamo, uzmite u obzir da njihovi diplomati nemaju novca i nemaju potrebnog iskustva u kapitalističkom društvu. Šta onda učiniti i kako najlakše doći do potrebnog novca? Odgovor - uključite se u kriminalne radnje koje će vam omogućiti novčanu dobit.

David Borgida: Kakva je reakcija Pyongyanga na sve ovo? Naime, želimo biti objektivni, međutim teško je postići objektivnost kada nemate puno službenih priopćenja iz Sjeverne Koreje.

Joshua Kurlantzick: Pyongyang obično ne daje službene izjave, osim u nekim diplomatskim situacijama. Poznato je, naime, da su u prošlosti imali diplomate koji su bili umiješani u krijumčarenje droga, slonovače, roga nosoroga i drugih ugroženih vrsta. Kad bi se tako nešto saznalo, njihovi bi diplomati jednostavno napustili određenu zemlju i vratili se u Sjevernu Koreju bez ikakvog priopćenja za javnost. Kao da ne čitaju strane novine!

David Borgida: Je li vaš časopis pokušao stupiti u kontakt s njima i dobiti neke odgovore?

Joshua Kurlantzick: Da. Ja sam nazvao neke od posrednika pomoću kojih možete doći u kontakt sa sjevernokorejskim dužnosnicima koji se nalaze u misiji pri Ujedinjenim narodima, no oni su odbili bilo kakve razgovore.

Prema riječima gospodina Kurlantzickog, Sjeverna Koreja želi u neku ruku zadržati dozu mističnosti koja bi joj pomogla u situaciji pregovaranja. Jer - kaže on - "što se manje zna o njima, veće su šanse za uspješnije pregovore, jer nama ipak nije poznato šta se nalazi s druge strane pregovaračkog stola."

Na pitanje mogu li se navesti neki slučajevi u kojima su sjevernokorejski diplomati bili uhićeni zbog umiješanosti u ilegalnu trgovinu, dobili smo odgovor u kojem su između ostalih nabrojani Australija, Taiwan, Bangkok, Afrika i Rusija. Slučajevi su se kretali od upletenosti u otmice, šverc droga do zabranjenog trgovanja zaštićenim životinjama.

XS
SM
MD
LG