Linkovi

Mogu li američki evangelici 'nahraniti' Irak? (19/5/03) - 2003-05-19


S prestankom ratnih operacija, u Iraku je izbila humanitarna kriza. Ujedinjeni narodi i Crveni križ već tjednima pokušavaju ublažiti vrlo ozbiljno stanje u vodoopskrbi, u održavanju minimalnih higijenskih uvjeta, u sprečavanju širenja zaraznih bolesti. U tome im je potrebna pomoć drugih međunarodnih humanitarnih organizacija. Američke evangeličke organizacije spremne su pomoći narodu Iraka. Njihovi se djelatnici već nalaze u Jordanu. Međutim, američka ih vlada nije voljna i pripustiti u Irak. Naime, njihov cilj - osim dostave humanitarne pomoći - uključuje i misionarski rad na širenju kršćanstva.

Američki muslimani s najviše nepovjerenja gledaju na rad dviju evengeličkih humanitarnih organizacija - Konvencije južnjačkih baptista i organizacije “Samaritanska torba”. Njihovi članovi spadaju u najvjernije pristaše vlade predsjednika Busha, koja i inače uživa veliku podršku u konzervativnoj, evangeličkoj zajednici.

Čelnik “Samaritanske torbe”, svećenik Franklin Graham, često je međutim davao kontroverzne izjave o islamu, nazvavši proroka Muhameda “teroristom”, a islam – “vjerom koja je vrlo nasilna”.

Kelly: Samo hrana, bez vjerske literature

Međutim, i baptisti, a i organizacija Franklina Grahama, tvrde da im je cilj pomoći narodu Iraka – bez postavljanja ikakvih uvjeta i bez namjere da se propagira kršćanstvo. Mark Kelly, glasnogovornik baptističke humanitarne organizacije, kaže: "U crkavama smo prikupili dosta hrane. Vjernicima smo rekli da ne želimo da se u kutije s hranom stavlja bilo kakva vjerska literatura. Na pošiljkama će pisati da je to izraz ljubavi koje američki baptisti osjećaju za ljude u Iraku. I sama pošiljka hrane je izraz naše vjere."

Međutim, baptisti su najaktivniji misionari među američkim protestantskim zajednicama. Nije poznato poštuju li njihovi djelatnici zaista odredbe o isporuci humanitarne pomoći, a da pritom ne propagiraju vjeru.

Sporna 'Samaritanska torba'

Muslimane u Sjedinjenim Državama posebno zabrinjava moguća humanitarna djelatnost organizacije “Samaritanska torba”, jer je ona poznata po kombiniranju humanitarnog i misionarskog rada. Glasnogovornica Američko-islamskog vijeća Hodan Hassan kaže: "Njihova djelatnost mogla bi povećati napetosti u ionako zategnutoj situaciji. Njihov je čelnik Franklin Graham , koga se u islamskom i arapskom svijetu smatra osobom ekstremnih predrasuda. On dolazi u Irak nakon što je u zemlju stigla invaziona vojska. U islamskom svijetu mnogo je onih koji ovaj rat nisu smatrali oslobodilačkim ratom, već nekom vrstom suvremenog križarskog pohoda."

Bijela kuća je svjesna ovog problema. Njezin glasnogovornik je izjavio da se “predsjednik Bush protivi svima koji vrijeđaju islam”. Američki predsjednik je u niz navrata islam nazvao “vjerom mira.” Glasnogovornik Bijele kuće je napomenuo i to da “nije vladina dužnost da određuje koje će humanitarne organizacije djelovati u Iraku, a koje ne.”

Međutim, Mark Kelly, iz baptističke humanitarne organizacije, tvrdi da koalicijske snage nisu do sada dopustile njegovim kolegama da uđu u Irak. Na Srednji je istok doputovalo 800 baptističkih dragovoljaca, koji sada ne mogu ući u Irak – tvrdi Mark Kelly. On napominje da baptistički humanitarni djelatnici neće sakrivati svoju kršćansku vjeru, ali neće je niti širiti, pokušajem pokrštavanja muslimanskog stanovništva.

Hassan: Primjeran odnos katoličkih i luteranskih organizacija

Hodan Hassan, glasnogovornica Američko-islamskog vijeća, kaže da njezina organizacija ne želi da se humanitarni rad miješa s misionarstvom, odnosno propagiranjem kršćanstva: "Sve bi bilo u redu kad Irak ne bi bio zemlja u kojoj je rat tek završen. Kad bi situacija bila normalna, onda bi se vjere ravnopravno natjecale. Ne bi bilo ništa loše da kršćani promiču vlastita uvjerenja. Problem je u tome što je Irak siromašan, to je zemlja u dubokoj krizi. U Irak sada žele doći evangelički kršćani - u jednom im je ruci Biblija, u drugoj hrana. Mi mislimo da to nije u redu, tako bi mislili da je u pitanju propagiranje i bilo koje druge vjere."

Hodan Hassan navodi primjer katoličkih i luteranskih humanitarnih organizacija, koje već dugo vremena djeluju u islamskom svijetu – ali to čine bez želje da pokrštavaju muslimane, odnosno da svoja uvjerenja nameću drugima. O dodjeljivanju humanitarnih ugovora pojedinim vjerskim organizacijama odlučuje američka Agencija za međunarodni razvoj. Evangelička humaniatrna organizacija “Samaritanska torba” 2001. sklopila je sporazum s Agencijom za međunarodni razvoj – izgradila je nekoliko skloništa za žrtve potresa u El Salvadoru. Ta je organizacija svojedobno bila aktivna u pomoći i Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG