Linkovi

Del Ponte: Nove optužnice tek nakon uhićenja Mladića, Karadžića i Gotovine (16/5/03) - 2003-05-15


Glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Carla del Ponte je u Washingtonu, kako bi izvjestila o napretku u istrazi i kažnjavanju ratnih zločina počinjenih na Balkanu. Jučer je govorila na Capitol Hillu, na svjedočenju koje je organizirala Helsinška komisija Kongresa Sjedinjenih Država.

Pred haaškim Tribunalom još je mnogo posla – izjavila je Carla del Ponte. “Sve dok su na slobodi Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina - pravde neće biti. Ako želimo da u svijetu zavlada red i zakon, međunarodnopravnim sankcijama moramo zajamčiti kredibilitet. Sve dok su ova tri glavna počinitelja ratnih zločina na slobodi, žrtve neće imati osjećaj da postoji pravda.”

Helsinška komisija je neovisna ustanova koja se financira iz američkog saveznog proračuna. Ona prati napredak o provedbi helsinških sporazuma, koji se većinom odnose na poštivanje ljudskih prava. Članovi komisije su – devet članova Senata, devet članova Zastupničkog doma, te po jedan predstavnik Državnog tajništva, Ministarstva obrane i Ministrstva trgovine.

Do kraja 2004. - završetak istraga, objavljivanje svih optužnica

Upitana o vremenskim okvirima u kojima tužiteljstvo i Tribunal općenito, planiraju djelovati, Carla del Ponte je rekla da "postoji program dovršavanja posla, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti”. “Za tužitelja je to svojevrstan rizik, no mi smo isplanirali strategiju dovršavanja našeg posla. Do kraja 2004. planiramo završiti sve istrage i objaviti sve optužnice. Nakon toga slijede preostala suđenja i mogući žalbeni postupci”, rekla je Carla del Ponte. Dodala je da je za ispunjenje tog roka “ključna suradnja s vladama u regiji, a to pak ne ide bez međunarodnog pritiska.”

Glavna tužiteljica je najviše vremena provela govoreći o optuženicima iz Srbije – ta tema američke kongresmene najviše i zanima jer uskoro Kongres treba odlučiti ispunjavaju li Srbija i Crna Gora svoje međunarodne obveze. Od te odluke, pak, ovisi predsjednikova odluka o paketu gospodarske pomoći toj državi. “Beograd tvrdi da surađuje s den Haagom. Međutim, sve ovisi o tome kako definirate riječ ‘suradnja’. Po mom mišljenju suradnja bi se trebala definirati kao izručenje Mladića, Šljavančanina i ostalih, te dostavljanje traženih vojnih dokumenata i pristup arhivama” – rekla je Carla del Ponte.

"Vlada RH zna gdje je Gotovina"

Predsjedatelj Helsinške komisije, republikanski kongresmen Chris Smith upitao je gospođu del Ponte kakva je suradnja s Hrvatskom.

Carla del Ponte: Suradnja s Hrvatskom ide bolje. Na početku je, kao i obično, bilo problema, no mislim da je važna činjenica da je Hrvatska sada podnijela molbu za članstvu u Europskoj uniji, tako da zbog toga postoji snažnija volja za suradnju. Međutim, tu je problem Ante Gotovine koji je u bijegu, baš kao i Mladić u Srbiji te Karadžić u Bosni i Hercegovini. Slučaj Gotovine je čudan slučaj: vlada tvrdi da ne zna gdje se on nalazi, međutim mi znamo gdje je on. Dali smo im informaciju gdje je on i inzistiramo da ga se uhiti. Nadamo se da će on biti uhićen, jer nije stvar u lociranju Ante Gotovine, oni znaju gdje je on.

Carla del Ponte je svjesna da se radi o političkom problemu, jer – kako je rekla – “bjegunca dio stanovništva smatra herojem.” "Moguće je da je Gotovina nestao – sada, u posljednjih tjedan dana, kada o tome mnogo pišu mediji, kada se raspisala nagrada za informacije o njemu, kad se policija konačno pokrenula. Čuli smo također da stranka Hrvatski blok prijeti kažnjavanjem građana koji – po ovom pitanju - žele surađivati s policijom. Gotovina je po mom mišljenju u Hrvatskoj. Mislim da se radi jedino o samom činu uhićenja i političkoj odluci da se to provede."

"Nakon uhićenja Mladića, Karadžića i Gotovine sve će ići lakše"

Hrvatski mediji nagađaju da bi u Zagreb uskoro mogle stići nove optužnice. Upitali smo Carlu del Ponte je li to točno.

Carla del Ponte: Prema našoj 'strategiji dovršenja posla', imamo još 30 osumnjičenika. Podijeljeni su u nekoliko skupina, po državljanstvu odnosno nacionalnosti – Srbi, bosanski Srbi, bosanski Hrvati, Bošnjaci i Albanci. Očekujem uhićenja Gotovine, Mladića i Karadžića. Kada se to dogodi, vladama u regiji ću reći imena osumnjičenih, tako da po brzom postupku zaključimo našu suradnju.

Carla del Ponte željela je ponovno naglasiti ovaj slijed događaja. “Moje je mišljenje da će se nakon uhićenja glavnih optuženika - Mladića, Karadžića i Gotovine – stvari odvijati znatno lakše, za sve tri zemlje. Kad se ta tri čovjeka nađu u den Haagu više neće biti političkih problema koji sada otežavaju suradnju” – rekla je Carla del Ponte. Glavna je tužiteljica tijekom svog obraćanja članovima helsinške komisije ostavila dojam da uhićenja “tri glavna počinitelja” – kako je u nekoliko navrata nazvala Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Antu Gotovinu – očekuje uskoro.

XS
SM
MD
LG