Linkovi

Washington traži od Makedonije sporazum o neizručivanju Amerikanaca ICC-u (14/5/03) - 2003-05-14


Sjedinjene Države su zatražile od Makedonije da potpiše sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. Pojašnjenja koja je iznio glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker zanimljiva su i za Hrvatsku. Naime, Hrvatska bi možda mogla ostati bez američke vojne pomoći ako do 1. srpnja ne potpiše isti sporazum s Washingtonom.

Glasnogovornik Državnog tajništva je izvjestio da se američka ekipa nalazi u Skoplju gdje pregovara o formalnom zaključivanju bilateralnog sporazuma s Makedonijom o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. Gospodin Reeker je podsjetio da je američki Kongres nedavno usvojio zakon kojim se zabranjuje američka vojna pomoć bilo kojoj zemlji potpisnici Rimskog statuta o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, a koja do 1. srpnja ne potpiše bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama poznat kao “Sporazum o članku 98.”.

No gospodin Reeker je naglasio da postoje neke zemlje koje su izuzete od tog uvjeta i upravo o tome vodimo razgovore s Makedonijom. Ne zna se, međutim, koje će zemlje konkretno biti izuzete od američkog zakona i tako biti pošteđene ukidanja vojne pomoći. Na izravno pitanje hoće li se eventualno odbijanje Makedonije da potpiše sporazum sa Sjedinjenim Državama odraziti na njezine aspiracije da postane članicom NATO saveza i Europske unije gospodin Reeker je rekao da on tu ne vidi vezu, nego je naglasio da američki Zakon o zaštiti američkih vojnika propisuje druge posljedice. On, međutim, nije rekao o kakvim bi se posljedicama radilo. "O drugim posljedicama ne bih spekulirao. Ovo je jedno važno pitanje. Riječ je o našem prioritetu" - rekao je gospodin Reeker.

Na ponovni upit hoće li Makedonija izgubiti američki potporu za ulazak u NATO savez glasnogovornik Državnog tajništva je odgovorio negativno te je dodao: "Nedavno smo u Tirani potpisali, kao što se sjećate, važnu Jadransku povelju koja uključuje Makedoniju, Albaniju i Hrvatsku. Sjedinjene Države u toj povelji obećavaju predanost suradnji s Makedonijom i druge dvije zemlje i mi smo do sada pružili znatnu podršku Makedoniji u njenim težnjama da postane članica NATO saveza".

Gospodin Reeker je, međutim, naglasio da je “Sporazum o članku 98.” veoma važan u američkim bilateralnim odnosima s Makedonijom i da je to razlog zbog kojeg je u Skoplje upućena ekipa američkih stručnjaka. Posljednja zemlja s kojom je američka administracija potpisala navedeni sporazum je Albanija. Što se Hrvatske tiče, zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović izjavio je za naš program da Vlada još nije donijela odluku o tome, ali je rekao da je – citiramo – dosta teško očekivati da Hrvatska taj sporazum potpiše. Inače, Sporazum o članku 98. bit će danas tema zasjedanja europskih parlamentaraca u Strasbourgu.

U međuvremenu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Bugarsku da ne potpiše bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu. “Ti su sporazumi nezakoniti jer krše obveze svih zemalja da osiguraju da ljudi odgovorni za ratne zločine - koji su najteži zločini po međunarodnom pravu – budu izvedeni pred lice pravde”, navodi Amnesty International u svom priopćenju.

XS
SM
MD
LG