Linkovi

Washington dobija Gradski muzej (15/5/03) - 2003-05-14


Većina Amerikanaca doživljava Washington kao "grad politike" - grad u kojem su živjeli veliki predsjednici, poput Johna Adamsa, Abrahama Lincolna, Teddyja i Franklina Delana Roosevelta, Johna Kennedyja. Za mnoge je pak Washington mjesto velikih uličnih manisfestacija - predsjedničkih inauguracija ili pak prosvjeda na kojima sudjeluje i po nekoliko milijuna ljudi. Za mnoge je glavni grad - grad nacionalnih spomenika. Za mnoge, Washington je - "grad skandala."

No, za one koje u njemu žive, Washington je prvenstveno grad takozvanih "običnih ljudi". Njima je posvećen danas otvoreni Gradski muzej.

Primjerice - izvjesna Liz Kressin, koja se početkom prošlog stoljeća doselila u Washington iz Rusije, a 1910. osnovala privatnu firmu koja je obavljala neku vrst kurirske službe, odašiljanja poruka po tada već prilično velikom gradu. Ili - športski trener E.B. Henderson, koji je radio s atletičarima crncima, u tada još rasno odvojenom gradu. Pa onda, obitelj Lansburghs, vlasnici prvih većih robnih kuća u Washingtonu.

Dobar dio stalnog postava odnosi se na ne uvijek skladne rasne odnose u gradu čija manjinska populacija danas prelazi više od 60 posto ukupnog stanovništva. Obrađene su posljedice ukidanja ropstva, doseljavanje crnačkog stanovništva s Juga, u drugoj polovici 19. stoljeća; velika ekonomska kriza tridesetih godina dvadesetog stoljeća, borba za građanska prava crnaca te rasni neredi 1968. godine, nakon ubojstva Martina Luthera Kinga.

Multimedijalni pregled 200 godina duge povijesti poseban naglasak stavlja na Washington s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće - grad je tada stremio izvjesnom "pariškom štimungu" - grad širokih bulevara s drvoredima, kavana, uličnih prodavača slatkiša...

Muzej grada Washingtona smješten je u zgradi stare gradske knjižnice, Old Carnegie Library, koja je izgrađena 1901.

XS
SM
MD
LG