Linkovi

Iranska potraga za nuklearnim oružjem (14/5/03) - 2003-05-14


Pokušaji Irana da razvije ili nabavi nuklearno oružje, kao i drugo oružje za masovno uništavanje i rakete velikog dometa, izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher, tvrdnja Teherana da je iranski nuklearni program transparentan i da mu je namjena mirovna u suprotnosti je s poznatim činjenicama.

«Iran je priznao da gradi pogon za obogaćivanje urana i pogon za tešku vodu tek nakon što nije više imao izbora, jer je javnost već doznala za njih. Prvi pogon za obogaćivanje urana mogao bi se koristiti za proizvodnju obogaćenog urana za nuklearno oružje. Pogon za tešku vodu mogao bi podržavati reaktor u proizvodnji plutonija za oružje,» rekao je.

«Ne postoji ekonomski razlog zbog kojega bi zemlja bogata naftom i plinom poput Irana morala graditi vrlo skupe objekte za proizvodnju nuklearnog goriva,» rekao je gospodin Boucher.

«Iran godišnje spali više plina, odnosno, na taj način utroši više energije, nego što bi proizveo željeni reaktor. Države s programima za nuklearnu energiju, kojima je namjena mirovna, nemaju što skrivati, a Iran je učinio sve što može da bi sakrio svoje aktivnosti u ciklusu prerade nuklearnog goriva,» kazao je. Međunarodna agencija za atomsku energiju provodi istragu o iranskom nuklearnom programu, uključujući i objekte koje je Iran pokušao sakriti.

Rusija nastavlja pomagati Iranu u izgradnji nuklearnog reaktora u Bushehru. Američki je stav, rekao je glasnogovornik State Departmenta Boucher, «niti jedna zemlja ne bi trebala surađivati s Iranom na njegovom nuklearnom programu».

«Zabrinuti smo da bi jedna zemlja, koja je poznata po svojoj podršci terorizmu, mogla nabaviti nuklearno oružje. O tome je govorio i predsjednik Bush. Upravo zbog ovakvih slučajeva govorio je o «osovini zla»,» rekao je glasnogovornik Boucher.

Ovo je još uvijek jedno od najvažnijih pitanja koja se nameću svijetu, ali je i jedno od pitanja u čijem će rješavanju Sjedinjene Države preuzeti čelnu ulogu.

XS
SM
MD
LG