Linkovi

Miramax financira novi dokumentarac Michaela Moorea (14/5/03) - 2003-05-13


Produkcijska tvrtka Miramax odlučila je financijski podržati projekt Michaela Moorea "Fahrenheit 911", dokumentarni film o terorističkim napadima na New York i Washington, 11. rujna 2001.

Miramax, koji je dio medijskog konglomerata Disney, osigurat će Michaelu Mooreu takozvani "bridge funding", što će za Miramax biti manji rizik, ali će i konačni profit te tvrtke biti manji.

Film Fahrenheit 911 obrađuje razdoblje neposredno nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Posebno će biti kontroverzan zbog toga što je Michael Moore najavio da će filmom razotkriti navodne "prošle poslovne veze između predsjedničke obitelji Bush i saudijske obitelji bin Laden".

Michael Moore je počeo koristiti termin Fahrenheit 911 u veljači 2002., kada je putem e-maila mobilizirao svoje poklonike da izvrše pritisak na nakladničku kuću HarperCollins koja je otezala s objavljivanjem njegove knjige "Stupid White Men", zbog njezine oštre kritike predsjednika Busha.

Naslov "Fahrenheit 911" inspiriran je futurističkim romanom Raya Bradburyja "Fahrenheit 451", o totalitarnom društvu budućnosti u kojem se sistematski spaljuju knjige.

Michael Moore je ove godine nagrađen Oscarom za dokumentarac "Bowling for Columbine", koji opisuje tragičnu stranu američke opsjednutosti vatrenim oružjem. U govoru prilikom primanja nagrade, Michael Moore je kritizirao nadolazeću američku intervenciju u Iraku, a predsjednika Busha nazvao je "fiktivnim predsjednikom", aludirajući na za mnoge kontroverzan ishod prošlih predsjedničkih izbora.

Michael Moore je postao poznat 1990. svojim prvim dokumentarnim filmom "Roger and Me", u kojem bilježi svoju potragu za Rogerom Smithom, direktorom automobilske tvrtke General Motors, koja je krajem osamdesetih zatvorila niz tvornica u Sjedinjenim Državama i preselila proizvodnju u Meksiko.

XS
SM
MD
LG