Linkovi

MMF analizira hrvatske ekonomske pokazatelje (12/5/03) - 2003-05-12


U Zagreb je danas stigla misija Međunarodnog monetarnog fonda. U naredna dva tjedna analizirat će ekonomske pokazatelje nakon prvog tromjesečja od zaključenja stand-by aranžmana.

Po dolasku u Zagreb, šef misije MMF-a za Hrvatsku Hans Flickenschild sastao se s guvernerom HNB Željkom Rohatinskim. Guverner ga je, priopćeno je iz HNB, izvijestio o vrlo povoljnim makroekonomskim pokazateljima što ih je Hrvatska ostvarila od 3. veljače kada je s MMF-om sklopila novi, 146 milijuna dolara vrijedan stand-by aranžman.

Prošli mjesec inflacija je bila ispod jedan posto i do kraja godine ne bi trebala prelaziti 2.5 posto. U prva tri mjeseca ove godine kuna je u odnosu na euro oslabila 3.4 posto, u travnju je ojačala a nakon toga tečaj se stabilizirao na 7.55 kuna za euro. U HNB, rečeno je šefu misije MMF-a za Hrvatsku, u idućem razdoblju "ne očekuju veća tečajna kolebanja". Raspoložive devizne rezerve nisu se mijenjale od kraja prošle godine.

Guverner Rohatinski izvijestio je Hansa Flickenshilda da je usporavanje rasta bankovnih plasmana počelo davati određene rezultate, ali će se prava slika o poštivanju restriktivnih mjera središnje banke, dobiti nakon kontrole u poslovnim bankama. HNB u siječnju je ograničila rast kreditnih plasmana banaka na 16 posto s namjerom da spriječi ponavljanje 2002., kada je rast kreditinih plasmana premašio 30 posto i inozemno zaduženje banaka povećao za 1.4 milijarde dolara.

Guverner Rohatinski kazao je da će u slučaju da banke nisu poštovale mjere, HNB uvesti nova ograničenja kako bi se širenje bankovnih plasmana zadržalo u okvirima koji ne guše gospodarski rast, ne povećavaju inozemni dug države i tekući deficit platne bilance. Dodao je da je unatoč naglom rastu kredita, hrvatski bankovni sustav stabilan.

O realizaciji stand-by aranžmana izaslanstvo MMF-a do kraja idućeg tjedna razgovarat će s predstavnicima Vlade, sindikata i poslovnih banaka. Iako nema namjeru koristiti 146 milijuna dolara, vladi je novi stand by aranžman trebao zbog kreditnog rejtinga i lakše suradnje s međunarodnim financijskim institucijama.

XS
SM
MD
LG