Linkovi

Komemoracija u Jasenovcu (11/5/03) - 2003-05-11


Komemoracijom kod spomenika "Kameni cvijet" danas je u Jasenovcu odana počast svim žrtvama "balkanskog Auschwitza". Po prvi put od stjecanja nezavisnosti, ubijenim i preživjelim logorašima počast je odao predsjednik Republike Hrvatske.

"Kao predsjednik Hrvatske želim izraziti svoje duboko žaljenje zbog nevinih žrtava koje su pale od ruke onih koji su zloupotrebljavali ideju hrvatske države kao pokriće za ubojstva, pljačke i progone bilo kada i u bilo kojem kontekstu" - izjavio je predsjednik Stipe Mesić u Jasenovcu.

Na spomen podrucju Jasenovac svake se godine održava komemoracija u znak sjećanja na oko 1200 logoraša koji su krajem travnja 1945. pokušali pobjeći iz ustaškog logora. Uspjelo je njih oko 70, ostali su ubijeni. Ovogodišnja 58. obljetnica proboja prva je na kojoj je počast svim žrtvama najvećeg od oko 20 ustaških logora odao predsjednik države.

U jasenovačkom logoru, poznatom i kao "balkanski Auschwitz", ubijeno je prema procjenama americkog Ministarstva pravosuđa oko 120 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista.

"Današnja Hrvatska ni u čemu nije sljednica one državne tvorevine iz vremena Drugog svjetskog rata koja je nažalost imala hrvatsko ime. Moram reći da se ovdje u Jasenovcu, ali ne samo ovdje i ne samo tada, ubijalo u ime ideje hrvatske države... Ideja vlastite države velika je, ali nema te ideje koja bi mogla opravdati politiku ubijanja nevinih" - rekao je predsjednik Mesić.

On je dodao da Hrvati ne smiju biti taoci onih koji su u ratovima, uključujući i onaj za državnu nezavisnost, "okaljali hrvatsko ime". Kazao je i da današnjim generacijama nije potrebna tzv. "opća hrvatska pomirba" i da sukobi prošlih generacija nisu i ne trebaju postati sukobi današnjih.

"Nema i ne može biti rehabilitacije ustaštva i fašizma" - rekao je predsjednik Mesić dodajući da bi "nove podjele na liniji sučeljavanja fašizma i antifašizma mogli obnoviti oni koji agresivno i opet zloupotrebljavajući hrvatsko ime nastoje rehabilitirati kvislinški režim iz 1941."

Na komemoraciji na kojoj su počast žrtvama ustaškog logora odali i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, predsjednik Mesić kazao je da "Hrvatska želi ući u Evropu koja je sagrađena na antifašističkim temeljima."

"To je Evropa u koju ćemo ući i nitko nas u tome neće spriječiti, najmanje oni koji danas, nakon što su puno desetljeće, ognjem i mačem mijenjali povijest licemjerno ustaju protiv revidiranja povijesti. Činjenica je da su u Hrvatskoj srušene tisuće spomenika antifašističkih boraca i žrtvama fašizma. Činjenica je da naša djeca i danas još uče iz udžbenika u kojima neće naći istinu o Drugom svjetskom ratu. Tome mora doći kraj. Stvari treba jednom za svagda postaviti na mjesto kojem pripadaju" - kazao je hrvatski predsjednik.

Osim njega u Jasenovcu su bili i predstavnici Vlade i Sabora. Događaj je po prvi put izravno prenosila državna televizija.

Sat vremena kasnije, počeo je prijenos s Bleiburskog polja gdje je odana počast ubijenim vojnicima NDH i civilima ubijenim prlikom povlačenja prema Austriji krajem Drugog svjetskog rata. Ubili su ih partizani su kod Bleiburga i kasnije u zarobljeništvu na tzv. križnom putu. Različite su procjene o broju žrtava i kreću se od više tisuća do nekoliko desetaka tisuća vojnika i civila.

Na misi u Bleiburgu koju je vodio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije, biskup dubrovački Želimir Puljić, bili su predstavnici Vlade i Sabora koji je tradicionalno pokrovitelj događaja.

XS
SM
MD
LG