Linkovi

Mesić: Više nas uvažavaju jer imamo svoj stav (11/5/03) - 2003-05-11


Hrvatski tisak svakodnevno donosi tekstove o velikoj obnovi Iraka te o stvaranju koncorzija u susjednim državama, naročito u onim koje su poduprle američku akciju u Iraku. Hrvatska nije bila među njima ali presjednik Stipe Mesić misli da to ne bi trebala biti prepreka dobivanju posla: “Ja smatram da ne treba nikoga nagrađivati zbog svog političkog stava, ali da ne treba nikoga ni kažnjavati. Posao oko Iraka treba dozvoliti onima koji su za to sposobni. Konkretno hrvatske firme su bile vrlo prisutne u Iraku i ne samo da su prije obavljale poslove nego su za te obavljene poslove ostale prikraćene u vezi plaćanja – nije im plaćeno! To je veliki dug i ja vjerujem da u tom smislu nećemo biti kažnjeni, da će se naše firme pojaviti ali i one same moraju nešto poduzimati ali i država u tome njima mora pomoći”.

Mesić misli da Hrvatska nije pretrpila štetu zbog izostanka političke podrške Sjedinjenim Državama. “Ja kažem da nas u ovom slučaju čak i više uvažavaju jer imamo svoj stav“ – tvrdi predsjednik Mesić.

Kada je u pitanju mogući aganžman hrvatskih oružanih snaga u Iraku, Mesić podsjeća da je hrvatska vojska u reformama koje dosta koštaju te da bi ta akcija dosta koštala Hrvatsku. “Zato bi teško bilo od Hrvatske očekivatio da ide s vojnim postrojbama ali ono što smo učinili u Afganistanu to možemo učiniti u Iraku sa jednom manjom jedinicom vojne policije ili sa vojnim sanitetom jer mi imamo ratnog iskustva i naš vojni sanitet se pokazao na visokom nivou za vrijeme domovinskog rata. Mnoge vojske nemaju takvog iskustva kao što ga mi imamo, kod nas su ranjenici bili brzo zbrinjavani, bili su kvalitetno zbrinjavani, mnogi životi su spašeni. U tom smislu mi možemo takođe sudjelovati. A sad da li će do toga doći ili ne, da li će se to tražiti od nas, to ćemo vidjeti" - kaže Mesić.

Mediji špekuliraju da bi se pred Hrvatskom ponovo mogao naći zahtjev Sjedinjenih Država o izuzimanju američkih građana od jurisdikcije stalnog međunarodnog suda. Mesić se svojedobno tome žestoko protivio. “Hrvatska može biti prepoznata samo po tome ako je ona pravna država, ako nema selektivne primjene zakona, ako su pred zakonom svi jednaki. Može biti prepoznata i po tome da ona provodi svoje međunarodno preuzete obveze” – rekao je predsjednik Mesić.

No u izjavi za Radio 101, Mesić kaže da je to pitanje u nadležnosti vlade i parlamenta. On sam ne isključuje mogućnost pregovaranja o ovom delikatnom pitanju jer podsjeća da se istovremeno s ovim zahtjevom od Hrvatske traži bezuvjetna suradnja s haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG