Linkovi

Zagrebački medicinski fakultet od jeseni i na engleskom (12/5/03) - 2003-05-11


Medicinski fakultet u Zagrebu na jesen uvodi šestogodišnji studij na engleskom jeziku. Programom studija, koji je izrađen u suradnji s američkim sveučilištem Harvard Medical International, Medicinski fakultet studentima nudi svjetski priznato obrazovanje.

Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu (www.mef.hr) traju pripreme za prijemne ispite za upis prve generacije od 30 do 50 studenata koji će studirati na engleskom jeziku. Studirat će šest godina, po programu izrađenom prema pravilima US Medical Licencing Committee, ustanove koja američkim liječnicima izdaje licence za rad. Na kraju treće i šeste godine studija polagat će američki nostrifikacijski ispit.

Studij u potpunosti zadovoljava i kriterije koji se traže od medicinskih fakulteta u Europskoj Uniji gdje svaki kolokvij nosi određeni broj ECTS(European Credit Transfer System) bodova. Godina studija stoji 7 tisuća eura.

"Studij je naš doprinos reformi školstva, prilagođavanju standardima EU i uklapanju u evropsku edukacijsku obitelj" - izjavio je za Glas Amerike docent Davor Ježek, jedan od pokretaca studija.

Na fakultetu će kao gostujući predavati profesori s uglednih evropskih, američkih i kanadskih sveučilišta. Među njih 28 su Miroslav Radman, Željko Bošnjak, Sabina Wullstein, Marko Turina, John Horder, Matko Čikeš i Frank Chervernak.

"Njihov angažman dodatni je poticaj internacionalizaciji i međunarodnoj afirmaciji fakulteta. S dolaskom međunarodno priznatih profesora namjeravamo podići razinu nastave, a od kontakata domaćih i stranih predavača u budućnosti očekujemo nove znanstvene projekte i suradnju na daljnjem razvoju curriculuma studija medicine" - kaže docent Ježek.

Uvođenjem prvog dodipolomskog studija na stranom jeziku u Hrvatskoj zagrebački se fakultet priključuje rastućem broju medicinskih fakulteta u Srednjoj i Istočnoj Evropi koji godinama nude mogućnost studiranja na engleskom.

Za studiranje u Hrvatskoj interes postoji među djecom hrvatskih iseljenika koji bi, odluče li se za studiranje u zemlji svojih roditelja, u Zagreb trebali poslati završne svjedodžbe i rezultate svojih standardiziranih testova (SAT 2) iz biologije, kemije i fizike. Rješenje o upisu dobit će ovisno o rezultatima testova.

Izravno, bez prijemnog ispita na studij bi se upisali i studenti sa završenim medicinskim koledžom. Svi ostali, uključujući i kandidate iz Hrvatske i okolnih zemalja prijemni će ispit polagati početkom srpnja. "Studij je namijenjen prvenstveno strancima, a prve prijave stigle su iz Malezije, Kanade i Velike Britanije" - kaže profesor Danijel Međan.

Studij sufinancira Ministarstvo znanosti i tehnologije.

"Studenti studija na engleskom imat će ista prava kao i redovni. Bez obzira što placaju studij, dobit će studentske iskaznice i moći će se hraniti po povlaštenoj tarifi, a imat će i osiguran smještaj. Dobili smo garanciju da će za sve upisane biti mjesta u studentskim domovima" - kaže Međan.

Kompletna literatura za sve predmete je inozemna, učit će se iz udžbenika koji se koriste na većini američkih i evropskih sveučilišta. Studenti koji medicinu završe na fakultetu u Zagrebu svoju bi diplomu bez problema trebali nostrificirati u SAD i EU.

XS
SM
MD
LG