Linkovi

Amerika i izgradnja nacija - hoće li Irak postati model uspjeha? (8/5/03) - 2003-05-08


Dok se Sjedinjene Države okreću obnovi Iraka, pred njih se postavljaju veliki problemi. Tijekom trideset godina brutalne vladavine Saddama Husseina, uništene su nekada snažne vladine i građanske institucije. Nakon više od deset godina sankcija, iračko gospodarstvo je u raspadu. Posvuda vladaju korupcija i cinizam, a etničke napetosti ne jenjavaju. Hoće li Sjedinjene Države uspjeti pretvoriti Irak u demokratsku pluralističku zemlju?

Vodeći stručnjaci za rješavanje sukoba i izgradnju demokracije kažu da je u obnovi neke zemlje najvažniji legitimitet. Osvrćući se na američke pokušaje izgradnje nacija tijekom proteklih stotinjak godina, Sara Kasper iz Carnegiejeve Zaklade za međunarodni mir kaže da dosadašnji rezultati nisu ohrabrujući. Njena je organizacija nedavno dovršila istraživanje o više od 200 američkih vojnih intervencija, od kojih ih je 16 bilo klasificirano kao pokušaji izgradnje nacije.

"Od tih 16 slučajeva, samo ih se četiri može opisati kao uspjesi. To su Zapadna Njemačka, Japan, Grenada i Panama," ističe naša sugovornica. Iako američka administracija ističe Zapadnu Njemačku i Japan kao primjere uspješnog američkog angažmana na izgradnji nacija, Sara Kasper ukazuje da se te zemlje ne mogu usporediti s Irakom, jer su i prije rata bile moderne države s jakim nacionalnim identitetom. Zapravo, kako kaže Joseph Montville, visoki znanstveni suradnik Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, Sjedinjene Države nisu u posljednjih pedeset godina uspjele ponoviti uspjehe iz obnove Zapadne Njemačke i Japana. Tijekom hladnog rata, podsjeća gospodin Montville, Sjedinjene su Države često podržavale autoritarne režime kako bi u strateški važnim zemljama na vlasti bile pro-američke vlade. Primjerice, Washington je u Kambodži podržavaju anti-komunističkog vojnog diktatora, kojega su svrgnuli notorni Crveni kmeri. U Južnom Vijetnamu, američke su snage izgubile rat protiv komunističkog Sjevernog Vijetnama. Gospodin Montville kaže da strana sila, koja napadne neku zemlju i želi je obnoviti, ima jasne odgovornosti u njenoj izgradnji.

"Kada strana vojska porazi vladu napadnute zemlje i postane okupator, ona ima i jasno definirane odgovornosti, između ostaloga održavanje sigurnosti i poštivanje pravila Ženevske konvencije. No, naravno, trebali bismo shvatiti da smo svrgavanjem iračkog režima preuzeli i odgovornost za transformaciju Iraka u miroljubivu zemlju s vladom koja ispunjava određene standarde na polju poštivanja ljudskih prava, prava manjina, odgovornosti narodu i demokratičnosti," kazao je gospodin Montville.

Trenutno su glavni zadaci u Iraku održavanje sigurnosti i uspostavljanje vladavine zakona. Rachel Belton, pravna savjetnica Svjetske banke, kaže da bi taj posao najlakše obavila multilateralna koalicija, koja bi imala međunarodni legitimitet. No, kasniju obnovu, kaže gospođa Belton, ne treba prepustiti koaliciji, zbog mogućih razilaženja i prebacivanja odgovornosti između koalicijskih partnera. Ona smatra da bi obnovu Iraka trebalo u početku prepustiti Pentagonu.

"Za Pentagon bih mogao reći, baš kao što je Winston Churchill rekao za demokraciju, da je to najgora organizacija za taj posao, osim svih onih drugih organizacija koje su se u tome okušale. Mislim da je Pentagon pogodniji za obnovu od Državnog tajništva, jer djeluje brže i ima više novca i ljudstva. Mislim da bi izgradnju demokracije u Iraku trebalo obaviti što brže," kaže gospođa Belton.

Američke snage i danas su razmještene u Njemačkoj, Japanu i Južnoj Koreji. No, ukoliko američka vojska obavi svoj posao relativno brzo, kaže gospođa Belton, Ujedinjeni narodi mogli bi se usredotočiti na humanitarne operacije i osigurati pravednu podjelu iračkog naftnog bogatstva.

"Cijeli Srednji Istok, Europa i drugi dijelovi svijeta smatrali su rat u Iraku ratom za naftu. Moramo pokazati da ta ideja nije točna, jer je to vrlo važno za naš kredibilitet. Zemlje čije se gospodarstvo temelji na samo jednom izvoru prihoda teško postaju i ostaju demokratske. Nadam se da Irak neće posati takva država, no naftno bogatstvo će sigurno biti prilično važno," rekla je.

Promatrači kažu da Sjedinjene Države moraju u obnovi Iraka imati na umu da je posebno važno kakav će utisak ostaviti na svijet, koji prati svaki američki potez.

XS
SM
MD
LG