Linkovi

Irak najopasnije mjesto na svijetu za novinare (3/5/03) - 2003-05-03


Njujorška organizacija Odbor za zaštitu novinara tvrdi da je Irak na čelu liste od deset po novinare najopasnijih mjesta u svijetu zbog velikog broja žrtava među ratnim izvještačima. U izvješću, objavljenom točno na Svjetski dan slobode tiska, ova organizacija također kaže da su novinari sučeljeni sa zatvaranjem i zlostavljanjem u zemljama poput Vijetnama i Kube.

Izvještavanje iz Iraka jedan je od najopasnijih poslova u svijetu, tvrdi Odbor za zaštitu novinara. Izvjestiteljima i dalje prijeti razbojništvo i zlostavljanje, a mogu se naći i na meti sporadične pucnjave, unatoč završetku borbenih operacija. Član Odbora Joel Campagna specijalizirao se za slobodu tiska na Srednjem Istoku. On kaže da obilježavanje Iraka kao najopasnijeg mjesta za novinare odražava velik broj pogibija među izvjestiteljima koji su javljali o ratu protiv Iraka. "U Iraku je u posljednjih mjesec dana, tijekom rata, poginulo devet novinara u prva tri tjedna borbi. Oni su pali kao žrtve pucnjave, nagaznih mina, te bombaša samoubojica. Dvojici novinara još uvijek se ne zna sudbina i smatra ih se nestalima" - kaže Joel Campagna.

Odbor za zaštitu novinara objavio je svoje izvješće danas, točno na dan koji su Ujedinjeni Narodi proglasili Svjetskim danom slobode tiska. Zamjenica glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda Louise Frechette, o izazovima i opasnostima s kojima su sučeljeni novinari koji izvješćuju s područja nasilnih sukoba, kaže: "Novinarstvo uvijek uključuje i vrlo teške izbore. Ratno doba, međutim, pojačava i produbljuje novinarske dileme: objektivnost nasuprot propagande, skeptičnost nasuprot šovinizmu, čitav kontekst situacije nasuprot pojedinačnom dramatičnom događaju, a u ovom posljednjem sukobu, unutrašnju borbu svakog izvještača da izbalansira potrebu za objektivnošću s koristima blizine akcije, postignute smještajem u samim borbenim jedinicama koalicijskih snaga".

Irak nije bio jedino ratno područje gdje su izvjestitelji riskirali živote obavljajući svoj posao. Odbor za zaštitu novinara kaže da su najmanje četvorica novinara u posljednjih godinu dana poginuli od izraelske vatre na području Zapadne obale i Pojasa Gaze. Židovski naseljenici, palestinske snage sigurnosti i milicije i dalje prijete izvjestiteljima koji djeluju na palestinskim teritorijima. U Čečeniji, novinari trpe fizičko nasilje, a uz to, mogu raditi samo uz pratnju ruske policije, što otežava neovisno izvještavanje. U Afganistanu,tijekom tamošnjeg rata osam je novinara poginulo u šesnaest dana, a lokalni moćnici i dalje zlostavljaju, premlaćuju i pritvaraju novinare, izazivajući tako atmosferu samocenzure.

XS
SM
MD
LG