Linkovi

Povratak iračkih Beduina (2/5/03) - 2003-05-02


S padom diktatorskog režima Sadama Huseina, irački Beduini počeli su se vraćati iz pustinjske izolacije. Otkako su američke snage ušle u Irak, beduinska plemena s juga te zemlje počela su se oslobađati straha. Oni se vraćaju sa svojim stadima ovaca i kamila na plodnu ispašu nedaleko od rijeke Eufrat.

Neovisni način života često je dovodio Beduine u sukob s režimom Sadama Huseina. Kada su se Beduini odbili uključiti u Baath partiju, njeni dužnosnici su uskratili Beduinima pomoć u hrani. Kada su Beduini pokušali izbjeći odlazak u vojsku, odvodili su ih od njihovih obitelji u lisičinama, a mnogi se često nikada nisu vratili kući. Na kontrolnim točkama, iračke snage su uznemiravale Beduine i oduzimale njihova vozila. “Živio sam čitav svoj život u pustinji kako me ne bi progonili i prisilili da idem u vojsku”, rekao je Beduin Wahid Soud.

Drugi Beduini nisu bili te sreće da izbjegnu stisak Sadama Huseina. Četiri rođaka Qesme Ateye prisilno su unovačeni u vojsku. Kasnije su optuženi za krijumčarenje oružja i potom su nestali. Tijekom dvije godine, obitelj nije znala gdje se nalaze. Nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama oslobodila Irak, obitelj je čula da ljudi ekshumiraju žrtve režima Sadama Huseina s groblja kojima je upravljala država. Gospođa Ateya je saznala da je jedan njen rođak pronašao groblje gdje su bili posmrtni ostaci četiri člana obitelji te ih ekshumirao. “Naši problemi su završeni” rekla je gospođa Ateya.

Građani Iraka započeli su preuzimati svoju zemlju, kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell.

"Oslobođenje Iraka predstavlja veliku pobjedu slobode. Oslobođena je regija i oslobođen je svijet od prijetnje potencijalno katastrofalne kombinacije koju čini režim koji se odmetnuo od svjetske zajednice, a posjeduje oružje za masovno uništavanje i terorizam. Međutim, iznad svega, Iračani su oslobodjeni od zle opresije,” rekao je gospodin Powell.

Sada kada je srušen režim Sadama Huseina, irački Beduini se ponovno slobodno kreću.

XS
SM
MD
LG