Linkovi

Vojna simbolika, s pogledom na 2004. (2/5/03) - 2003-05-02


Američki tisak komentira sinoćnji govor predsjednika Georgea Busha na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln, kojim je objavljen prestanak glavnih vojnih operacija u Iraku. Međutim, kako izgleda, sadržaj predsjednikova govora je u drugom planu, a više se pozornosti pridaje političkoj simbolici koja ga je okruživala.

Predsjednikov nastup na nosaču aviona Lincoln, u uniformi ratnog zrakoplovstva – nakon što se na njega spustio kao pomoćni pilot jednog borbenog lovca – bio je bez presedana, barem u posljednjih stotinu godina. “Još od vremena Theodorea Roosevelta, niti se jedan američki predsjednik nije u javnosti pojavio u uniformi” – napominje povjesničar Douglas Brinkley, čiju izjavu navodi Washington Post.

Simbolika trenutka je jasna – predsjednika sljedeće godine čekaju možda vrlo izazovni izbori. S političke točke gledišta - nije neopravdano iskoristiti uvjerljivu pobjedu u Iraku, kako bi se ojačala podrška javnosti. “Predsjednikov nastup imao je ogroman vizualni, medijski aspekt, koji naglašava ne samo njegove kvalitete kao glavnog vojnog zapovjednika već i državnika svjetskog formata” – ovim je riječima u washingtonskom dnevniku sinoćnji govor komentirao Michael Deaver, medijski savjetnik Ronalda Reagana, još jednog popularnog republikanskog predsjednika koji je znao kako se koristi televizija.

Naravno, čuju se i kritike. Direktor liberalne organizacije People for American Way, Ralph Naes za Washington Post kaže: “Problem je u tome što predsjednik ne koristi državnu zastavu i domoljubne osjećaje građana kako bi ujedinio zemlju. On ih koristi kao političko oruđe, da bi javnost još više podijelio. Takvu taktiku Bijele kuće vidjeli smo i na prošlim izborima, a bojim se da ćemo je vidjeti i na sljedećim.”

New York Times analizira značaj događaja na nosaču Abraham Licoln. “Predsjednik je objavio prestanak ratnih operacija u Iraku iz tri razloga. Prvo, da bi se istakla promjena u ulozi američke vojske u toj zemlji – ona sada od osvajača postaje policijska snaga koja održava red. Drugo, Irak treba otvoriti za međunarodne ne-vladine organizacije kao i druge humaniatrne udruge, iz zemalja koje su se protivile američkom napadu. Te, treće i možda najvažnije – američkoj javnosti treba ukazati na činjenicu da se predsjednik Bush sada okreće problemu koji je njoj vjerojatno najvažniji – ekonomiji."

“Otvoreno govoreći, njegova najveća prednost leži upravo u ulozi uspješnog vojnog zapovjednika” – izjavio je za New York Timesa Stephen Moore, čelnik konzervativnog Kluba za ekonomski rast, organizacije koja ima vrlo bliske veze s Republikanskom strankom. “Sada se treba okrenuti problemu neuposlenosti, nestabilnosti burze i ekonomiji općenito, što predsjednika u svakom slučaju čini ranjivijim” - kaže Stephen Moore. On podsjeća da "u prošlom stoljeću niti jedan američki predsjednik nije osvojio drugi mandat ako je za vrijeme njegova predsjednikovanja burza bila u lošem stanju – kao što je to bio slučaj u posljednje dvije godine."

XS
SM
MD
LG