Linkovi

SARS prijeti azijskoj ekonomiji (2/5/03) - 2003-05-01


Ovog tjedna su zemlje jugoistoka Azije objavile regionalni plan borbe protiv epidemije SARS-a, koji predstavlja veliku prijetnju po gospodarstva tog dijela svijeta. Uspjeh tog plana u najvećoj mjeri će ovisiti o sposobnosti Kine da u dolazećim tjednima obuzda daljnje širenje virusa SARS-a.

Ovaj je tjedan u Bankoku održan hitni summit posvećen zaustavljanju epidemije SARS-a i ublažavanju njezinih ekonomskih posljedica. Summit se odvijao u okružju prijetnje općom ekonomskom krizom u čitavoj regiji. Zemlje su upozorene da bi njihov gospodarski rast mogao biti prepolovljen, ukoliko se nastavi postojeća kriza.

Plan, stvoren na summitu, uključuje i šire pregledavanje međunarodnih putnika, kao i uspostavu međunarodne "vruće linije" koja bi pomogla bržoj razmjeni informacija o SARS-u. Osim Kine, teško su pogođeni Hong Kong, Tajwan, Singapur, te Vijetnam. Letovi u istočnu Aziju su postali malobrojniji, a posjetitelji otkazuju dolazak, što izaziva ogromne gubitke u turističkoj i ugostiteljskoj privredi tih zemalja.

John Koldowski, glasnogovornik Udruženja putničkih agencija Pacific-Asia, nada se da će novi plan uspjeti uvjeriti svijet da je Azija ponovna sigurna za turističke obilaske: "Mislim da smo uspostavili jedinstvenu frontu u smislu uzajamne pomoći u pretraživanju, standardizaciji i usklađivanju procedura pregleda putnika u dolasku i u odlasku. Pitanje je, međutim, je li to dovoljno brzo i dovoljno dalekosežno."

Za jugoistočnu Aziju, najgore je možda već prošlo. Svjetska zdravstvena organizacija ukinula je upozorenje protiv putovanja u Vijetnam, rekavši da je ta zemlja uspješno obuzdala širenje SARS-a. Takodjer je objavljeno da je epidemija prošla vrhunac u Hong Kongu i Singapuru, dva područja koja su, osim Kine, bila najteže pogođena. Za sada najveći problem ostaje Kina, gdje se strahuje da se bolest rapidno širi kroz nerazvijena seoska područja. Danas je Kina izvijestila o novih 187 slučajeva, čime je ukupan broj zabilježenih slučajeva oboljenja porastao na gotovo 3 i pol tisuće.

Međutim, Raj Kumar, ekonomist Ujedinjenih naroda, uvjeren je da će jake mjere, koje poduzima Peking, uroditi plodovima: "Mislim da je kineska vlada poduzela jače mjere od bilo koje druge zemlje u regiji u pokušaju da povrati povjerenje međunarodne zajednice."

Gospodin Kumar kaže da bi ekonomske štete epidemije mogle ostati kratkoročne, ukoliko se svijet zaista uvjeri da je opasnost po zdravlje međunarodnih putnika znatno manja nego ranije.

XS
SM
MD
LG