Linkovi

Kuba ponovno proganja disidente (30/4/03) - 2003-04-30


Napetosti u odnosima Sjedinjenih Država i Kube nisu bile ovako visoke u posljednjih deset godina. Administracija predsjednika Busha oštro je kritizirala nedavne represivne mjere protiv pro-demokratskih disidenata. Dio analitičara smatra da se Kuba, možda, priprema dopustiti masovni egzodus azilanata prema Sjedinjenim Državama.

Kuba je prošli mjesec osudila veći broj disidenata na zatvorske kazne u trajanju do 28 godina. Nedavno je izvršena smrtna kazna stijeljanjem nad tri osobe koje su bile osuđene za pokušaj otmice jednog kubanskog trajekta, kojim su željeli doploviti do Sjedinjenih Država. Ovi potezi izazvali su buru kritika od strane službenog Washingtona, organizacija za zaštitu ljudskih prava, te Vatikana.

Diktator ne prihvaća demokratsku kritiku

U petak je kubanski predsjednik Fidel Castro održao višesatni govor koji je prenijela kubanska televizija, u kojem je rekao da su takve mjere potrebne kako bi se Kubu zaštitilo od nastojanja koje predvode Sjedinjene države i kubanski emigranti da se destabilizira tu otočku državu.

Fidel Castro je rekao da je uhićenje nekoliko desetaka plaćenika, koji su izdali svoju domovinu zbog privilegija i novčane nagrade koju im daju Sjedinjene Države, i egzekucija otmičara kubanskog feribota, bili izravna posljedica zajvere Sjedinjenih Država i, kako je rekao, terorističke mafije u Miamiju, na Floridi. Kubanski predsjednik je dodao da njegova vlada ne snosi nikakvu odgovornost za nastalu situaciju. On je takodjer optužio Washinton da ima zle namjere i želi izazvati sukob.

Profesor Jamie Suhlicki, s Instituta za kubanske studije na sveučilištu Miami, kaže da Castrova reakcija ne bi nikoga trebala iznenaditi: "Fidel Castro unazad 43 godine ugnjetava kubanski narod. Bilo je razdoblja represije nakon kojih bi dolazila razdoblja s nešto više tolerancije. Ovo nije nikakva novost. On ne voli disidente i ljude koji mu se protive. Niti jedan totalitarni čelnik ne prihvaća opoziciju ili kritiku."

Rodriguez: Washington želi stvoriti krizno stanje

Kuba se žali da Sjedinjene Države potiču otmice time što pružaju utočište osobama koje uspiju doći na američko tlo. Kuba takodjer osudjuje veliki broj neriješenih zahtjeva za izdavanje viza Kubancima koji se žele legalnim putenm useliti u Sjedinjene Države.

Dagoberto Rodriguez, iz ureda koji zastupa kubanske interese u Sjedinjenim državama, optužio je službeni Washington da korištenjem disidenata pokušava stvoriti krizno stanje na Kubi. On je dodao da bi sporo rješavanje zahtjeva za vize moglo dovesti do masovnog egzodusa Kubanaca prema obalama Floride.

Suhlicki: Castro ušutkava najglasnije zagovaratelje demokracije

Ovo dakako, u Washingtonu nije prošlo nezapaženo. Američka administracija vidi ovo kao prijetnju ukoliko poduzme oštre mjere protiv Kube zbog obračuna s disidentima. Sveučilišni profesor Jaime Suhlicki usporedjuje kubanski obračun s disidentima sa čistakma koje su provodili drugi diktatori: "Radi se o totalitarnom režimu koji čini isto ono što su činili Mao u Kini ili Staljin u bivšem Sovjetskom savezu – eliminacija oporbe prije nego li nova generacija preuzme vlast. Mislim da Fidel Castro vuče sračunati potez u zaključnoj fazi svoje vladavine."

Jaime Suhlicki dodaje da je Castro odlučan zaštiti svoje nasljeđe organiziranjem prijenosa vlasti na nekog nepokolebljivog komunista, primjerice svog brata Raula. Da bi to postigao, tvrdi profesor Suhlicki, "Castro mora ušutkati one koji bi nakon njegove smrti mogli biti najglasniji zagovaratelji demokracije."

XS
SM
MD
LG