Linkovi

Prijedlog Bijele kuće o smanjenju poreza kritiziraju demokrati, ali i neki republikanci (1/5/03) - 2003-04-29


Sada kada je borbena faza sukoba u Iraku okončana, američka javnost usmjerava svoju pozornost na ekonomsku situaciju u zemlji. Predsjednik Bush se zalaže za veliko smanjenje poreza, ali unatoč velikoj podršci koju uživa u javnosti, Bijela kuća ima problema na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država. Porezna politika i mjere za oživljenje ekonomskog rasta mogli bi igrati veliku ulogu u predizbornoj kampanji za sljedeće predsjedničke izbore, baš kao što je to bio slučaj 1992. godine kada je Bill Clinton porazio oca današnjeg predsjednika.

Predsjednik Bush želi da Amerikanci znaju kako njegova vlada štiti zemlju od prijetnji izvana ali i ekonomske neizvjesnosti na domaćem planu. "Nastavit ću promicati mir i slobodu na međunarodnom planu, a nastavit ću i s ekonomskim mjerama koje potiču ekonomski rast" - izjavio je u nedavnom govoru američki predsjednik.

Predsjednikova kampanja za dobivanje podrške Kongresa za paket ekonomskih mjera bila je pposljednjih mjeseci potisnuta u drugi plan, zbog rata u Iraku. Sada, predsjednik ponovno putuje zemljom i pokušava pridobiti podršku za smanjenje poreza. Jedan od temelja ekonomske politike svake republikanske vlade je smanjenje poreznih stopa, koje - prema liberalnoj ekonomskoj teoriji - dovodi do povećanja investicija, otvaranja novih radnih mjesta te općeg gospodarskog poleta.

Graham: "Rupa ne treba biti još dublja"

Gospodin Bush je svjestan da će demokrati iskoristiti ekonomske probleme, kako bi na izborima sljedeće godine kritizirali predsjednika. Ukazujući na slab gospodarski rast, oni tvrde da se politika Bushove administracije na unutarnjo-političkom polju pokazala neuspješnom. Bijela kuća tvrdi da su recesiji pridonijeli troškovi rata protiv terorizma i rata u Iraku, u kombinaciji sa zaostalim posljedicama recesije.

No mnogi demokrati, uključujući i neke s predsjedničkim ambicijama, naglašavaju da je slaba ekonomija posljedica najnovijeg kruga smanjenja poreza koji je Kongres usvojio neposredno nakon dolaska predsjednika Busha u Bijelu kuću. Demokratski senator s Floride Bob Graham o tome kaže: "Smatram da je ova administracija bila nerazborita i neodgovorna u vođenju ekonomske politike. Prvi korak u započinjanju procesa oporavka je da se rupa u kojoj se nalazimo ne kopa dublje."

Dio republikanaca protivi se velikom smanjenju poreza

Predsjednik Bush ustraje u tvrdnji da je prvi val poreza, odobren 2001., imao pozitivne učinke, a da je još jedan veliki krug smanjenja poreza potreban kako bi se ekonomiji dao potrebni dodatni poticaj. Takav predsjednikov argument postao je okosnica njegove domaće politike, na oduševljenje njegovih konzervativnih pristaša u Kongresu.

Međutim, konzervativni članovi Zastupničkog doma ipak nisu mogli osigurati dovoljno glasova za usvajanje paketa smanjenja poreza vrijednog 726 milijardi dolara koji je predsjednik prvotno predložio. Zastupnički dom će, kako se očekuje, podržati smanjenje poreza u visini od 550 milijardi dolara, što je kompromis na koji bi predsjednik mogao pristati.

Međutim, Senat nije voljan odobriti smanjenje poreza koje bi prelazilo 350 milijardi dolara. Problem za Bijelu kuću je u tome da Senat kontroliraju republikanci, ali ne i konzervativci. U republikanskoj stranci postoje umjereni članovi koji kažu da im savjest ne dopušta odobrenje prevelikog smanjenja poreza.

Među njima je senator iz Ohioa, George Voinovich. Svoju novu kampanju za smanjenje poreza predsjednik Bush je pokrenuo upravo u njegovoj saveznoj državi. "Neki u Kongresu kažu da je plan prevelik. Meni se čini da bi oni to trebali malo pojasniti. Ako se slažu da smanjenje poreza stvara nova radna mjesta, zašto se onda zalažu za tek vrlo mali paket poreznih olakšica" - upitao se u svom govoru američki predsjednik.

Voinovich: Situacija je drugačija nego 2001.

No senator George Voinovich nije popustio. On kaže da u Bijeloj kući znaju da njega brine veliki državni deficit: "Zalažem se za otvaranja novih radnih mjesta isto kao i predsjednik ili bilo tko drugi. Međutim, to pitanje moramo staviti u kontekst. Situacija se promjenila od 2001. godine kada smo imali veliki proračunski višak i kada smo odobrili smanjenje poreza u visini od bilijun i 300 milijardi dolara."

O paketu poreznih olakšica ovog tjedna će se voditi intezivne rasprave u Washingtonu. Kongres se vraća s odmora, a obje strane pripremaju svoju zakonodavnu strategiju. Istodobno, pisci predsjednikovih govora su jako zaposleni u formuliranju novih zahtjeva za smanjenjem poreza koje će predsjednik iznijeti građanima diljem Sjedinjenih Država, u pokušaju da na taj način zadobije podršku za vlastiti prijedlog smanjenja poreza.

XS
SM
MD
LG