Linkovi

200. obljetnica najveće kupovine nekretnina u povijesti - Teritorija Louisiane (30/4/03) - 2003-04-29


Na današnji dan, prije točno dvije stotine godina, predstavnici Sjedinjenih Država i Napoleonove Francuske potpisali su ugovor kojime je mlada američka republika, u najvećoj kupoprodaji nekretnina u povijesti, kupila ogromno područje, nazvano Teritorij Louisiane, udvostručivši tako svoju površinu.

Teritorij Louisiane praktički je obuhvaćao najveći dio današnjih Sjedinjenih Država između rijeke Mississippi i planinskog lanca Stjenjak, s izuzetkom Teksasa i dijela New Mexica. Na tom je području kasnije stvoreno 15 američkih saveznih država, bilo dijelom ili u cijelosti: Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Sjeverna i Južna Dakota, Teksas, New Mexico, Nebraska, Kansas, Wyoming, Minnesota, Oklahoma, Colorado i Montana.

Francuska je istražila i osnovala raštrkana naselja na čitavom području rijeke Mississippi već s početkom 17. stoljeća. Do sredine 18. stoljeća, Francuska je kontrolirala ogromna područja sjevernoameričkog kontinenta: od New Orleansa na jugu, do Velikih jezera na sjeveru, te prema zapadu do današnje Montane. G. 1762, tijekom francuskog i indijanskog rata, Francuska je sva svoja područja zapadno od rijeke Mississippi predala Španjolskoj, a gotovo sve preostale sjevernoameričke posjede predala je Velikoj Britaniji.

Na zalazu svoje imperijalne snage, Španjolska nije mnogo učinila s novim posjedima. Dapače, g. 1801. tajnim je ugovorom vratila Francuskoj Teritorij Lousiane, što je izazvalo priličnu nelagodu na strani Sjedinjenih Država. Američki su naseljenici, naime, bez problema napredovali ka zapadu, ali su ovisili o slobodnom pristupu rijeci Mississippi i strateški važnoj luci New Orleans.

U strahu da će Napoleon poželjeti dominaciju nad Mississippijem i čitavim Meksičkim zaljevom, tadašnji je predsjednik Thomas Jefferson hitno naputio američkog veleposlanika u Parizu, Roberta Livingstonea, da s francuskim ministrom Talleyrandom pokuša dogovoriti prodaju New Orleansa.

Početkom proljeća 1803, kao pojačanje za pregovore upućen je i budući američki predsjednik James Monroe. No, dan prije njegovog dolaska u Pariz, 11. travnja, Talleyrand je upitao zatečenog američkog veleposlanika koliko bi Amerika platila za čitav Teritorij Louisiane, a ne samo za grad New Orleans. Pregovori su, - treba li to uopće naglasiti? -, krenuli munjevitom brzinom i do kraja mjeseca Sjedinjene Države su postale novi vlasnik gotovo 830 tisuća četvornih milja sjevernoameričkog kontinenta.

Francuskoj je plaćeno 11 milijuna i 250 tisuća, a postojećim naseljenicima na ime odštete ukupno 3 milijuna i 750 tisuća dolara, što znači da je svako jutro novokupljenog teritorija koštalo oko 3 centa!

Američka ekspanzija na novi teritorij počela je praktički momentalno i već slijedeće godine osnovana je teritorijalna vlada. Devet godina nakon kupnje, prva država stvorena na tom teritoriju primljena je u Uniju kao 18-ta članica Sjedinjenih Američkih Država. Bila je to Louisiana, a u njoj onaj prvotno željeni grad - New Orleans.

Proslave 200.-te obljetnice kupnje Teritorija Louisiane odvijat će se tokom čitave godine. Jedna od najsvečanijih manifestacija bit će povijesno vjerna inscenacija potpisivanja kupoprodajnog ugovora, u New Orleansu, u prosincu. Među pozvanim uglednicima su američki predsjednik George Bush, francuski predsjednik Jacques Chirac, te španjolski kralj Juan Carlos.

XS
SM
MD
LG