Linkovi

CSM: Nezapolenost raspiruje terorizam (28/4/03) - 2003-04-28


Današnji Washington Post dosta prostora posvećuje turneji ministra obrane Donalda Rumsfelda po zemljama Perzijskog zaljeva. Tijekom susreta sa svojim prvim arapskim sugovornikom, prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sheikom Khalifom bin Zayedom Nahayanom, gospodin Rumsfeld je tu zemlju nazvao – postojanim američkim prijateljem. No, domaćini su uzvratili s oprezno sastavljenim priopćenjem u kojem pozivaju Washington da ubrza proces prebacivanja vlasti nazad samim Iračanima.

Za ministra Rumsfelda i zapovjednika američke vojske u regiji – generala Tommya Franksa – predstoji nimalo laka zadaća novog rasporeda vojnih snaga u regiji, nakon svrgavanja režima Saddama Husseina. Pentagon je već započeo s povlačenjem osoblja i vojnih zrakoplova iz baza u Saudijskoj Arabiji i Turskoj, koji su više od deset godina bili korišteni u ophodnjama zone zabranjene za letenje na jugu i sjeveru Iraka.

New York Times se, izmedju ostalog, takodjer bavi američkim vojnim planovima u području Zaljeva. ”Sjedinjene Države pomjeraju glavni centar zrakoplovnih snaga u regiji iz Saudijske Arabije u Qatar" – ističe Times te dodaje da bi to mogao biti prvi znak značajnijeg smanjenja američke vojne nazočnosti u tom području. Saudijska Arabija nije previše oduševljena zbog velikog broja američkih vojnika na njenom tlu, a to se kraljevstvo ujedno i oštro protivilo ratu u Iraku.

No, zamjena sjedišta zrakoplovnih snaga ne znači da napuštamo Saudijsku Arabiju – izjavio je za New York Times jedan visoki američki dužnosnik. Tamo ćemo ostaviti dovoljno osoblja da održava postojeće uređaje, ali Qatar gleda na Sjedinjene Države kao na glavnu zaštitu u regiji. Ta zemlja, naime, ima samo 750 tisuća stanovnika i njezini čelnici se plaše da bi neki ratoborniji susjed mogao lako izaći s njima na kraj. S velikom američkom vojnom nazočnošću to već nije lako izvesti – naglašava Times.

Christian Science Monitor objavljuje članak pod naslovom – Irak i obnova gospodarstva na Srednjem Istoku. “Isto koliko bi Bushova administracija voljela koristiti Iraq kao orijentir za demokraciju u arapskom svijetu, veći utjecaj rata mogao bi se ogledati u gospodarskoj preobrazbi Srednjeg Istoka” – naglašava bostonski list.

Naime, čak i prije izbijanja sukoba i arapske zemlje i Sjedinjene Države bile su zainteresirane da pronađu način oživljanja ekonomije u tom dijelu svijeta. Sada, kada se Irak pomiče od sukoba do obnove, Sjedinjene Države se nadaju da će uspjeti napraviti interesni “brak” izmedju političkih reformi i gospodarskog razvoja kako bi se riješili problemi u regiji poput velikog broja nezaposlenih mladih ljudi, što po mišljenju Washingtona utječe na jačanje terorizma.

Skoro polovica Arapa ima 16 ili manje godina, što je proporcionalno najveći broj tako mlade populacije u svijetu. Istodobno, ekonomija arapskih zemalja je manja od španjolskog gospodarstva, a Španjolska ima jednu sedminu od ukupnog broja arapske populacije. Neki stručnjaci smatraju da bi Sjedinjene Države trebale primjeniti istu taktiku kakvu su imale u obnovi Njemačke, Japana i Koreje, a to je: dizajnirati obnovu tako da ona postane motor za ekonomski rast u zemlji. "Što više posla za lokalno mlado stanovništvo, to manje vremena za vjerski terorizam” – poručuje bivši američki veleposlanik u Siriji i Saudijskoj Arabiji Richard Murphy.

XS
SM
MD
LG