Linkovi

Potraga za poslom duga u prosjeku 6 do 12 mjeseci (27/4/03) - 2003-04-27


New York Times piše o rastućem broju neuposlenih Amerikanaca koji, demoralizirani višemjesečnom potragom, lošim ili nikakvim ponudama, jednostavno dižu ruke od traženja posla.

Dok Sjedinjene Države ulaze u treću godinu ekonomske stagnacije ovakvi slučajevi čine rastuću skupinu “nevidljivih” neuposlenih koji se više i ne broje pri procjeni službene stope nezaposlenosti. Neki od njih se vraćaju na fakultet, na post-diplomski studij, ili se pokušavaju prekvalificirati, dok drugi ostaju kod kuće i vode brigu o djeci ili ostarjelim roditeljima i pritom ovise o plaći bračnog partnera. Neki pak jednostavno čekaju, primaju socijlnu pomoć za nezaposlene i nadaju se da će se ekonomska situacija uskoro poboljšati.

Tijekom posljednje dvije godine broj Amerikanaca koji ili rade ili aktivno traže posao je pao za 0.9 posto na 66.2 posto što je najveći pad u zadnjih 40 godina. Oni koji traže posao danas ga nalaze u prosjeku za 18 tjedana, za razliku od 13 tjedana prije dvije godine. Stručnjaci tvrde da statistika izračunata na taj način više ne odražava stvarnu situaciju - većina onih koji traže posao nađu ga tek nakon 6 do 12 mjeseci traženja.

XS
SM
MD
LG