Linkovi

Ukinuti ekonomske sankcije protiv Iraka (27/4/03) - 2003-04-27


Vrijeme je da Ujedinjeni narodi ukinu ekonomske sankcije protiv Iraka koje su uvedene kao odgovor na iračku invaziju Kuvajta 1990. godine. Sankcijama se htjelo spriječiti brutalni režim Saddama Husseina da novcem zarađenim prodajom nafte nabavlja oružje za masovno uništavanje. Međutim, kako je naglasio glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, Saddamov režim više ne postoji, on je “prešao u povijest”: "Sankcije bi također trebale postati prošlost zbog toga što irački narod danas treba pomoć. Ukidanjem sankcija, pomoći ćemo narodu Iraka. To je jedan od glavnih zadataka koje je sebi postavio predsjednik Bush. Sankcije su bile nametnute režimu Saddama Husseina, koji više ne postoji."

Sjedinjene su Države odlučne da pruže priliku iračkom narodu, da sam odluči o svojoj sudbini. Predsjednik George Walker Bush zatražio je više od dvije milijarde dolara za pomoć i obnovu Iraka. Ovim bi se omogućila opskrba hranom, vodom i lijekovima. Pomoć bi također uključivala popravak zapuštene ili oštećene infrastrukture, obnovu vladinih službi te nesmetan rad škola. Sjedinjene su Države narodu Iraka poslale više od šest stotina tona hrane koja je dovoljna za mjesečnu prehranu četiri i pol milijuna građana.

Sjedinjene Države su u Irak ušle kako bi razoružale režim Saddama Husseina. To su i učinile, no kako je rekao predsjednik Bush - “dolazimo kako bi bili sigurni da će gladni biti nahranjeni. Da će oni kojima je potrebna medicinska pomoć – tu pomoć i dobiti. Dolazimo u Irak kako bi osigurali da mladi ljudi - kojima je potrebno obrazovanje – to obrazovanje i dobiju. “

Ali za potpun oporavak Iraka prvo treba ukinuti ekonomske sankcije. Novac zarađen od prodaje iračke nafte pripada narodu Iraka. Irački prirodni resursi mogu biti temelji na kojima će se odvijati izgradnja. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je kako se Sjedinjene Države nadaju da će “Ujedinjeni narodi donijeti ispravnu odluku.”

XS
SM
MD
LG