Linkovi

SAD rade na uspostavi demokratske vlade u Iraku (26/4/03) - 2003-04-25


Sjedinjene Države rade na uspostavi demokratske vlade u Iraku. No, mnogi arapski stručnjaci smatraju da zaživljavanje demokracije u Iraku, pa ni u drugim dijelovima te regije neće ići lako.

Američki umirovljeni general Jay Garner, koji nadzire obnovu Iraka, sastao se u Bagdadu sa 60 istaknutih Iračana, kojima je rekao da mu je posao stvoriti uvjete za procvat demokracije.

Sličnu je izjavu ovoga tjedna u Washingtonu dao i glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer."Što se tiče vrste vlade koju Sjedinjene Države žele vidjeti u oslobođenom Iraku, cilj nam je uspostava demokracije. Želimo da Irak bude zemlja koja će poštivati različite vjere, slobodu govora, vjersku slobodu i slobodu tiska. To su ujedno i naši ciljevi u obnovi Iraka".

No, u arapskom svijetu vodi se debata o tome hoće li demokracija doista zaživjeti u Iraku i, ukoliko se to dogodi, što bi to značilo za to područje , kao i za Sjedinjene Države. Arapski politički analitičari smatraju da će uplitanje vlada drugih država iz te geografske regije predstavljati jednu od glavnih prepreka pokretanju slobodnog političkog procesa. Naime, nakon eventualne uspostave demokracije u Iraku, vlade drugih zemalja tog područja, koje uglavnom nisu demokratske, našle bi se pod jakim pritiskom. To znači, kažu arapski politički analitičari, da bi druge zemlje mogle pokušati blokirati razvoj demokracije u Iraku.

Walid Kazziha, profesor političkih znanosti na sveučilištu American u Kairu, kaže da će takvo strano uplitanje naići i na podršku raznih skupina u samom Iraku. "Nema sumnje da će arapski režimi upotrijebiti svoje aparate sigurnosti da bi stekli utjecaj u Iraku. Među Iračanima bit će dosta faktora koji će se željeti povezati s raznim arapskim vladama, kako bi pojačali vlastite pozicije. Irak će stoga u sljedećih nekoliko godina postati poprište za utjecaje raznih regionalnih vlada".

Bijela je kuća ovoga tjedna upozorila Iran da se ne upliće u iračku politiku, nakon što su se pojavila izvješća da iranski agenti već operiraju na jugu Iraka. Iran je odbacio ta izvješća. No, američki upravitelj u Iraku, general Garner izrazio je uvjerenje da je anti-američko raspoloženje koje je ovih dana vidljivo na ulicama iračkih gradova većinom organizirano te da možda upravo Iran igra ulogu u njima. "Takvi su skupovi dobro organizirani. Vjerujem da iza velikog broja njih stoji Iran. Mislim da većina Iračana pri tome zapravo šuti, jer među njima još uvijek vlada strah. Kada se toga straha oslobode, bit će, vjerujem, i naklonjeniji prema Sjedinjenim Državama".

Srednjoistočni analitičari također upozoravaju da bi, ukoliko u regiji počne zaživljavati demokracija, glasači na vlast u mnogim zemljama izabrali islamističke stranke. To vrijedi i za američke saveznike u tom području. Stoga bi Washington demokratizaciji Iraka trebao pristupiti oprezno i u fazama - kaže Hassan Nafae, pročelnik odsjeka za političke znanosti na sveučilištu Kaira. "Sjedinjene Države trebaju poticati Iračane - ljevičare, liberale i sve ostale - da se uključe u politilčki život. No, da bi se stvorili povoljni uvjeti za demokratizaciju, treba najprije formulirati regionalni plan razvitka, kao što je bio Marshallov plan za Europu. Medjutim, ako ste samo spremni održati slobodne izbore u arapskom svijetu, na vlast će doći islamističke stranke. To znači da će u arapskim zemljama ponovno vladati režimi neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Državama".

Američki dužnosnici nisu postavili vremenske okvire za razvoj demokracije u Iraku, niti je rečeno kada će se održati izbori. No, Washington je predan demokratizaciji Iraka, unatoč problemima i opasnostima koje ona sa sobom donosi.

XS
SM
MD
LG