Linkovi

Anti-američke poruke obilježile vjersko hodočašće u Karbali (23/4/03) - 2003-04-23


Na stotine tisuća iračkih šiita, od kojih su neki uzvikivali anti-američke poruke, sudjelovalo je u hodočašću u svetom gradu Karbali. To je hodočašće desetljećima bilo zabranjivano u vrijeme režima Saddama Husseina.

Uz pozive za molitvu, koji su dopirali s džamije, više od milijun muslimana-šiita bilo je spremno za vjersko hodočašće u Karbali, odnosno na mjestu gdje je u sedmom stoljeću pokopan unuk proroka Muhameda. Nakon dugo vremena pod pritiskom vladajućih Saddamovih sunita, mnogi šiiti, koji su, inače, većinsko iračko stanovništvo, mogli su po prvi put u slobodi ići na hodočašće.

No, neki su šiiti, koristeći se ovom prilikom, zahtijevali brzo povlačenje američkih vojnih snaga, a u masi hodočasnika bilo je i onih koji su nosili anti-američke plakate. Oni su novinarima rekli kako žele svoju zemlju vidjeti bez stranaca: "Želim da imamo islamske čelnike, naše islamske čelnike. Hoćemo jedino Iračane, ne Amerikance kao što je Jay Garner i ostali."

Medjutim, Jay Garner, umirovljeni američki general, koji je na čelu privremene uprave koja se brine za obnovu Iraka, naišao je na toplu dobrodošlicu na svom putu u sjeverni Irak. Riječ je o njegovom prvom boravku u tom području od kraja prvog zaljevskog rata, kada je predvodio vojne operacije koje su za cilj imale zaštitu Kurda. U to je doba Saddam Hussein skršio kurdsku pobunu.

Gospodin Garner se, sada u ulozi čelnika privremene uprave, sastao s kurdskim vođama kojima je poručio da se nalaze na povijesnom raskrižju: "Mi zajedno imamo ovaj kratki trenutak u povijesti da započnemo proces demokratske vladavine diljem Iraka koja će omogućiti da se sva čuda i bogatstva Iraka daju u ruke samim Iračanima."

Za to vrijeme u Washingtonu, glasnogovornik Bijele kuće – Ari Fleischer – odbija pozive da se UN-ovi inspektori za kontrolu naoružanja vrate u Irak u potrazi za zabranjenim oružjem za masovno uništavanje prije nego se, više od jednog desetljeća stare sankcije - ukinu: "Sjedinjene Države i koalicija preuzeli su odgovornost onesposobljavanja iračkog oružja za masovno uništavanje."

Francuska, koja je u Vijeću sigurnosti bila najljući protivnik američkog napada na Irak, sada predlaže trenutno ukidanje civilnih sankcija. No, ruski veleposlanik u svjetskoj organizaciji - Sergej Lavrov - zastupa stav da sankcije ne mogu biti okončane u potpunosti sve dok Ujedinjeni narodi, a ne američke snage, utvrde posjeduje li Irak zabranjeno oružje ili ne: "Jedini način da se potvrdi ima li još takvog oružja u Iraku jest da se UN-ovi inspektori ponovno vrate u tu zemlju i sami uvjere kakva je situacija na terenu te da o tome izvjeste Vijeće sigurnosti. Ubrzo nakon što oni objave svoje izvješće da u Iraku nema zabranjenog oružja, sankcije će biti ukinute."

Američki vojnici, do sada, nisu pronašli zabranjeno oružje i materijale u Iraku, a glavni inspektor UN-a za kontrolu naoružanja – Hans Blix – ističe da su inspektori spremni na povratak u Irak kako bi radili na razoružavanju.

XS
SM
MD
LG