Linkovi

SAD, Kina i Sjeverna Koreja započeli razgovore u Pekingu (23/4/03) - 2003-04-23


Diplomati iz Sjedinjenih Država, Sjeverne Koreje i Kine započeli su u srijedu razgovore u Pekingu. Tema: sjevernokorejski programi razvoja nuklearnog oružja. Medjutim, većina analitičara smatra da ishod neće biti epohalan, u najboljem slučaju, postizanje suglasnosti o nastavku pregovora.

Kada se pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelly u listopadu posljednji put susreo sa sjevernokorejskim dužnosnicima, predočio im je dokaze da njihova zemlja ima tajni program razvoja nuklearnog oružja. Pjongjang je time prekršio odredbe nekoliko sporazuma. Od tada su se pogoršali odnosi izmedju Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, kao i dobrog dijela ostatka svijeta.

Sjeverna Koreja je odbacila Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, protjerala medjunarodne inspektore te ponovno stavila u pogon kapacitete koji mogu proizvesti nuklearno oružje. Sjedinjene Države i njihovi saveznici ukinuli su isporuku energetske pomoći Sjevernoj Koreji.

Analitičari: Razgovori neće biti slatkorječivi, najviše čemu se možemo nadati jest da budu kosntruktivni

Gospodin Kelly se u srijedu sastao s diplomatima iz Sjeverne Koreje i Kine. Sastanak u Pekingu predstavlja prvi službeni kontakt izmedju Washingtona i Pjongjanga od listopada. Dio analitičara smatra da to predstavlja i prvu priliku za eliminaciju vrlo opasne konfrontacije izmedju dvije zemlje.

Richard Baker je regionalni analitičar sigurnosne situacije u Centru Istok-Zapad, sa sjedištem na Havajima. Još nije jasno, kaže on, je li Sjeverna Koreja zaista ozbiljna glede nakane da pregovorima okonča sadašnju krizu odnosa. "Oni se neće postaviti “mekano”. To neće biti slatkorječivi sastanak. Medjutim, bit će vrlo jasno od samog početkaje, je li im namjera da održe konstruktivni sastanak ili da mu zadaju udarac".

Kim Tae-woo je stručnjak za nuklearno oružje iz Instituta za obrambene analize u Južnoj Koreji. On ne očekuje neke velike novosti sa sastanka u Pekingu. "U prvoj fazi tripartitnih razgovora, mislim da će sve strane ponoviti svoje dosadašnje argumente, što znači da će postojati veliki jaz izmedju njihovih stajališta".

Pjongjang već dugo vremena traži puno diplomatsko priznanje od strane Sjedinjenih Država te okončavanje američke vojne nazočnosti u Južnoj Koreji. Uz to, Pjongjangu su očajnički potrebni trgovina i razvojna pomoć.

Prva stavka razgovora: Kako Sjeverna Koreja kani ispraviti postojeću situaciju?

Medjutim, glasnogovornik američkog državnog tajništva Richard Boucher vrlo jasno je rekao da Sjeverna Koreja neće uživati nikakve beneficije sve dok ne okonča svoj program razvoja nuklearnog oružja. "Situacija stvorena ovim programima razvoja nuklearnog oružja znači da je Sjeverna Koreja izgubila mnoge od pogodnosti koje je mogla očekivati od ostatka svijeta. Prvo pitanje koje ćemo postaviti jest kako Sjeverna Koreja može ispraviti situaciju, kako se može provjeriti da je trajno i nepovratno ukinula svoje programe razvoja nuklearnog oružja".

Stručnjaci kažu da ne očekuju da Pyongyang odustane od svojih zahtjeva. Razlog tome treba jednim dijelom tražiti i u činjenici da Sjeverna Koreja izgleda misli da bi nuklearno oružje mogao predstavljati jedini način da se se spriječi eventualna američka agresija. Predsjednik Bush je uključio Sjevernu Koreju, zajedno s Irakom i Iranom, u listu zemalja koje čine “osovinu zla”, koje podržavaju terorizam i žele razviti oružja za masovno uništavanje.

Padom režima Saddama Husseina situacija se donekle promijenila. Sjeverna Koreja strahuje da bi se Washington sada mogao okrenuti protiv nje. Zbog toga dio analitičara smatra da je došlo do promjene razmišljanja u Pyongyangu pa je zbog toga pristao na razgovore u Beijingu. Za Južnu Koreju, najbolji ishod ovog sastanka bio bi čvrst sporazum koji bi uključio Seoul u buduće pregovore. Južna Koreja je unazad nekoliko godina uložila mnogo političkog i stvarnog kapitala u poboljšavanje odnosa sa sjevernim susjednom.

Ukoliko se sastanak u Pekingu okonča uz suglasnost za nastavak pregovora, analitičari kažu, da tek tada predstoji težak diplomatski posao. Washington naime želi da se problem riješava u širem regionalnom kontekstu, pa bi za pregovarački stol, trebalo dovesti Južnu Koreju, Rusiju i Japan. Sjevernu Koreju bi trebalo navesti da ispoštuje obveze koje proizlaze iz globalnih nastojanja da se spriječi širenje nuklearnog naoružanja. Diplomati će takodjer pokušati uvjeriti Sjedinjene Države i njihove saveznike da daju Sjevernoj Koreji dio onog što ta zemlja želi, uključujući i veću pomoć i veće uvažavanje.

XS
SM
MD
LG