Linkovi

Nina Simone (1933-2003) - 2003-04-22


Jučer je u Francuskoj u sedamdesetoj godini života umrla američka pjevačica Nina Simone. Njezin izrazito emocionalni glas kombinirao je u svom pjevanju elemente jazza, gospela, bluesa, europske šansone i drugih utjecaja. Nije priopćeno od čega je umrla, međutim, njezin je manager izjavio da je već duže vrijeme bila bolesna.

Nina Simone imala je samo jedan hit koji se probio na tzv. Top Twenty, odnosno, među dvadeset najslušanijih pjesama u Sjedinjenim Državama - bio je to njezin prvi singl I loves you, Porgy objavljen 1959. godine.

Međutim, ono što je uslijedilo bilo je uvijek prvi vrhu, njena publika bila je brojna i lojalna, a njezin utjecaj na druge glazbenike dubok i trajan - Aretha Franklin, Roberta Flack, Laura Nyro, da nabrojimo samo neke.

Posljednjih godina neke od njih pjesama ponovno su postale popularne. Iako je najčešće karakterizirana kao jazz pjevačica, Nina Simone je vrlo često svoju glazbu izvodila uz pratnju udaraljki, dok bi se sama pratila na glasoviru, tako da je vrlo često konačni proizvod bilo gotovo nemoguće klasificirati. U svojoj autobiografiji I put a spell on you objavljenoj 1991. godine, Nina Simone je napisala "Ako me se već mora nekako zvati, trbalo bi me zvati folk-pjevačicom, jer u mojim skladbama ima više folka i bluesa negoli jazza".

Rođena kao Eunice Kathleen Waymon u velikoj obitelji u jednom mjestašcu u saveznoj državi North Carolini, njen virtuozni glas i sviranje glasovira u loklanoj crkvi bili su uočeni vrlo rano. Sumještani su prikupili novac i poslali Ninu Simone u New York gdje je počela učiti sviranje klasičnih skladbi na glasoviru. Do sredine pedesetih svirala je po klubovima New Jerseya, New Yorka i Philadelphije. Promijenila je i ime - Nina joj je ima nadjenuo jedan od njenih mladića, a Simone je preuzela po Francuskinji Simone Signoret, njenoj omiljenoj glumici.

Do kraja pedesetih, imala je potpsan ugovor s diskografskom kompanijom Betlehem Records. Nakon prvog singlas ovom diskografskom kućom, velikog uspjeha i preko milijun prodanih primjeraka, Nina Simone 1960. sklapa ugovor s velikom kompanijom Cloumbia Records i snima za njih tradicionalnu pjesmu The House of Rising Sun - Kuća izlazećeg sunca - koju su poslije snimili i Bob Dylan i Animalsi. Godine 1964. opet mijenja diskografsku kuću i snima dva velika hita Don't let me be misundersood i I put a spell on you. U to doba Nina Simone postaje i aktivna u američkom pokretu za građanska prava. Iz tog razdoblja datira i njena pjesma Biti mlad, nadaren i crnac.

Borba protiv rasizma igrala je važnu ulogu u privatnom i profesionalnom životu ove pjevačice. Godine 1970. odbacila je američko državljanstvo navodeći kao razlog rasizam, i napustila zemlju. Otad je živjela u Liberiji, Barbadosu, Švicarskoj, Trinidadu, Nizozemskoj, Belgiji i Britaniji, da bi se naposljetku skrasila u Francuskoj, pokraj Marseillesa, gdje je jučer i umrla, nakon duge bolesti zbog koje je posljednjih godina otkazivala sve veći broj koncerata.

XS
SM
MD
LG