Linkovi

Gdje se nalazi iračko oružje za masovno uništavanje? (22/4/03) - 2003-04-22


Današnji pregled američkog tiska započinjemo natpisom Washington Posta i pitanju koje sve više zauzima prostora u američkoj javnosti: Gdje se nalazi iračko oružje masovnog uništavanja? Prema mnogima, administracija predsjednika Busha nakon punih 30 dana od početka rata u Iraku, polako gubi sigurnost u pred-ratne navode o čvrstim dokazima koji su ukazivali da Irak zaista posjeduje takvu vrstu naoružanja. Stoga se postavlja logičko pitanje jesu li planeri i sudionici samog rata bili u pravu? Kako prenosi Post, mnogi analitičari u Washingtonu postaju sve više sumnjičavi da će doći do bilo kakvog pronalaska u područjima koja su bila na početku rata zacrtana kao moguće lokacije skrivenog naoružanja.

Bostonski Christian Science Monitor u jednom od svojih glavnih naslova nudi i vijest o dolasku američkog civilnog administratora – umirovljenog generala američke vojske Jaya Garnera u Bagdad. Pri dolasku umirovljeni general je izjavio kako je sve što predstoji – glede rekonstrukcije Iraka - jedan veliki izazov. Dozu optimizma daju mnoga izvješća s terena u kojima se navodi sve veći broj otvaranja raznih dućana i restorana. Tijekom dana dokaz o normaliziranju svakodnevnog života predstavljaju i velike gužve koje izazivaju mnogobrojna vozila na cestama. No, unatoč tome, navodi bostonski list, mnogi Iračani osjećaju veliku tjeskobu i neizvjesnost u periodu tranzicije između rata i mira.

I pri kraju pregleda današnjeg američkog tiska spomenimo i priču koja nas vodi na početak prvog Zaljevskog rata, u 1991-vu godinu. Pod naslovom “Nakon 13 godina – nova nada za kuvajtske ratne zarobljenike u Iraku” Christian Science Monitor prenosi sudbinu velikog broja Kuvajćana koji se nalaze u iračkom ratnom zarobljeništvu posljednjih 13 godina. Nakon pada Saddamovog režima, u mnogim kuvajtskim obiteljima raste nada da će pronaći svoje nestale ili zarobljene članove obitelji. Kako prenosi ovaj list, kuvajtska vlada nudi milijun američkih dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do pronalaska i oslobađanja svojih ratnih zarobljenika koji se nalaze u Iraku još od 1990-te godine. Visoka nagrada urodila je velikim brojem informacija i tragova, no niti jedna do sada nije imala uspjeha. Vjeruje se da se u Iraku trenutno nalazi oko 600 Kuvajćana-ratnih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG