Linkovi

Hamas i Hezbollah bi mogli  pokušati izazvati probleme u Iraku (23/4/03) - 2003-04-22


Pad režima Saddama Husseina doveo je do jačanja pritiska na druge radikalne vlade i skupine u područku Srednjeg istoka. U središtu pozornosti sada su se našle militantne skupine poput Hamasa i Hezbollaha – dvije grupe koje je američko Državno tajništvo stavilo na popis terorističkih organizacija. Prema novinskim izvješćima, postoji mogućnost da te dvije skupine pokušaju izazvati probleme u Iraku.

Arapski mediji tvrde da bi skupine poput Hamasa i Hezbollaha mogle pokušati izvršiti samoubilačke bombaške napade na američke postrojbe u Iraku, s ciljem ostvarenja većeg političkog utjecaja u toj zemlji. O mogućnosti da militantne snage izvrše takve napade pišu vodeći egipatski dnevnik Al-Ahram i neovisni Gazette, a izvješćuje i katarska televizijska mreža Al-Jazeera. Predstavnici Hamasa i Hezbollaha tvrde da nemaju takvih planova. Oni se protive prisutnosti američkih snaga u Iraku, ali svoje protivljenje izražavaju – kako kažu – “političkim”, a ne nasilnim putem. No, stručnjak za pitanja fundamentalizma pri kairskom Centru al-Ahram – Hala Mustafa – kaže da bi suzdržavanje od pravljenja problema američkim postrojbama u Iraku bilo protivno samoj prirodi militantnih grupa.

Te skupine – dodaje gospođa Mustafa – uživaju podršku Irana i surađuju s ciljem uspostavljanja islamske vlasti. Ona ne može povjerovati u priču o neutralnosti militantnih skupina. “Ne, ja u to ne vjerujem…ne vjerujem. Sumnjam u njihove tvrdnje, jer mislim da će oni – po svojoj unutarnjoj prirodi – podržati projekt šiitskih islamista na jugu Iraka. A to bi mogle podržati i razne druge frakcije, pa čak i režimi u ovom području".

Glasnogovornik Hezbollaha u Libanonu niječe takve tvrdnje. Abdullah el-Kassir kaže da su, povjesno gledano, Hezbollah i irački režim uvijek bili suprotstavljeni - i intelektualno i politički i kulturološki. Dakle, Hezbollah nije naročito željan borbe protiv onih snaga koje su zbacile Saddama Husseinas vlasti. Gospodin el-Kassir kaže da Hezbollah nije prisutan u Iraku, niti se želi miješati u tamošnja pitanja.

S druge strane, glasnogovornik Hamasa u Libanonu – Osama Hemden – kaže da njegova skupina želi uspostaviti veze sa skupinama unutar Iraka, ali tvrdi da izvršavanje nasilnih akcija neće biti dio tih odnosa. “Hamas ima sve veći utjecaj u islamskom i arapskom svijetu. Vjerujem da ćemo u slobodnom Iraku imati veći utjecaj, jer će ljudi koji tamo osjete slobodu moći bolje shvatiti s čim smo mi sučeljeni u Palestini…te će nam sve više pomagati".

Gospodin Hemden tvrdi, međutim, da će pomoć Hamasa iračkim skupinama biti isključivo političke prirode, te neće uključivati slanje oružja i bombaša-samoubojica, kako to tvrde neki arapski mediji.

XS
SM
MD
LG